Kantući ili kantućini je italijanski keks koji se pravi sa bademima, a recept potiče iz toskanskog grada Prato. Peku se kao hleb, a onda se seku parčići. Ovaj hrskavi keks se obično služi tako što se stavi u piće, tradcionalno Vin Santo (italijansko desertno vino). Isprobajte i vi ovaj recept za predivan keks, a odličan je izbor i kada vam dođu gosti.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 150 g šećera
  • 200 ml ulja 
  • 3 kašike mleka 
  • 2 kašike semena anisa ili komorača
  • 1 kašika susama
  • 100 g badema 
  • 650 g brašna 
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • Za premazivanje:
  • 1 žumance
  • 1 kašičica instant kafe 

Recept za italijanski keks sa bademima: 

U blender stavite jaja, so, šećer, pa sipajte ulje i mleko. Sve dobro izblendirajte, pa dobijenu smesu sipajte u posudu. Zatim dodajte seme anisa i susam i promešajte. Zatim dodajte bademe isečene na pola i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo i oblikujte veknu. Podelite na 3 jednaka dela. Rukama razvucite tako da dobijete deblji valjak. Poređajte na pleh obložen pek papirom i premažite žumancetom koje ste umutili sa kafom. Viljuškom napravite šaru, pa čačkalicom izbockajte na par mesta. Pecite u rerni na 150°C oko 45-60 minuta. Zatim isecite na parčiće, pa ponovo poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite još 15 minuta na 160°C.

Pročitajte i ovo: Domaći keksići bez brašna

BONUS VIDEO:

Instagram/missthessa_ Američki keks sa čokoladom punjen karamelom

StvarUkusa/S.B.