Kantući ili kantućini je italijanski keks koji se pravi sa bademima, a recept potiče iz toskanskog grada Prato. Peku se kao hleb, a onda se seku parčići. Ovaj hrskavi keks se obično služi tako što se stavi u piće, tradcionalno Vin Santo (italijansko desertno vino). Isprobajte i vi ovaj recept za predivan keks, a odličan je izbor i kada vam dođu gosti.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 1/2 kašičice soli
- 150 g šećera
- 200 ml ulja
- 3 kašike mleka
- 2 kašike semena anisa ili komorača
- 1 kašika susama
- 100 g badema
- 650 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašičica instant kafe
Recept za italijanski keks sa bademima:
U blender stavite jaja, so, šećer, pa sipajte ulje i mleko. Sve dobro izblendirajte, pa dobijenu smesu sipajte u posudu. Zatim dodajte seme anisa i susam i promešajte. Zatim dodajte bademe isečene na pola i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo i oblikujte veknu. Podelite na 3 jednaka dela. Rukama razvucite tako da dobijete deblji valjak. Poređajte na pleh obložen pek papirom i premažite žumancetom koje ste umutili sa kafom. Viljuškom napravite šaru, pa čačkalicom izbockajte na par mesta. Pecite u rerni na 150°C oko 45-60 minuta. Zatim isecite na parčiće, pa ponovo poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite još 15 minuta na 160°C.
Pročitajte i ovo: Domaći keksići bez brašna
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Novi MONDO podkast “Keš ekspert”: Poznata glumica otkriva kako da planirate svoje finansije!
Plazma od Srca sa ukusom oraha: Čuven keks sa posnim sastojcima
Grčki paprikaš sa zelenom boranijom
Pileća salata sa orasima i suvim šljivama
Slavska salata sa piletinom, šampinjonima i šargarepom