Sastojci:
- 130 g ovasa
- 130 g pšeničnog brašna od celog zrna
- 100 g oraha, krupno seckanih
- 15 urmi, očišćenih od koštica
- 100 g smeđeg šećera
- 1 prašak za pecivo
- 2 vanilina šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml gazirane vode
- 1 kašika šećera u prahu, za posipanje
Recept za posni keks sa orasima i urmama:
Za posni keks U činiji pomešajte brašno, ovas i orahe. Dodajte šećer i prašak za pecivo i dobro promešajte suve sastojke.
Uvaljati urme u brašno da se ne lepe za ruke, kuhinjskim makazama ih isecite što sitnije. Dodajte vanilin šećer, ulje i gaziranu vodu, promešajte i sjedinite sve.
Dobićete lepljivo testo. Pospite sa 2-3 kašike belog brašna po stolu i sipajte smesu, pa nastavite da mesite dok testo ne upije brašno i ne postane glatko.
Presecite ga na 2 dela i svaki deo razvucite u rolnu prečnika oko 5 cm. Napravite rezove duž svakog valjka, na svaki centimetar. Svaki od dobijenih delova pažljivo pritisnite između dlanova kako biste formirali mali keks.
Ređajte ih u veliki pleh na papir za pečenje. Zagrejte rernu na 180°C, stavite keks da se peče 12 minuta. Pospite ih sa malo šećera u prahu kada su pečeni i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i posne sitne kolače sa smokvama.
Pročitajte kako da napravite i hrskavi italijanski keks sa bademima
BONUS VIDEO
StvarUkusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Slatka pita od pasulja
NOVI CHIPS WAY
Piletina sa povrćem u sosu od belog luka