Sastojci:

  • 130 g ovasa
  • 130 g pšeničnog brašna od celog zrna
  • 100 g oraha, krupno seckanih
  • 15 urmi, očišćenih od koštica
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilina šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml gazirane vode
  • 1 kašika šećera u prahu, za posipanje

Recept za posni keks sa orasima i urmama:

Za posni keks U činiji pomešajte brašno, ovas i orahe. Dodajte šećer i prašak za pecivo i dobro promešajte suve sastojke.

Uvaljati urme u brašno da se ne lepe za ruke, kuhinjskim makazama ih isecite što sitnije. Dodajte vanilin šećer, ulje i gaziranu vodu, promešajte i sjedinite sve.

Dobićete lepljivo testo. Pospite sa 2-3 kašike belog brašna po stolu i sipajte smesu, pa nastavite da mesite dok testo ne upije brašno i ne postane glatko.

Presecite ga na 2 dela i svaki deo razvucite u rolnu prečnika oko 5 cm. Napravite rezove duž svakog valjka, na svaki centimetar. Svaki od dobijenih delova pažljivo pritisnite između dlanova kako biste formirali mali keks.

Ređajte ih u veliki pleh na papir za pečenje. Zagrejte rernu na 180°C, stavite keks da se peče 12 minuta. Pospite ih sa malo šećera u prahu kada su pečeni i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i posne sitne kolače sa smokvama.

Pročitajte kako da napravite i hrskavi italijanski keks sa bademima

BONUS VIDEO

Recept za keks čokoladne banane koji se ne peče Instagram/essential_everyday

StvarUkusa