Sastojci:
- 600 g kuvane, oceđene i ohlađene pšenice
- 200 g šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 300 g mlevenih oraha
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 60 g mlevenog keksa
Recept za žito kuglice:
Kako biste napravili ove žito kuglice, kuvanu i ohlađenu pšenicu sipajte u blender i sameljite u pastu. Blendirajte samo toliko da se pšenica raspadne, ali ostavite i neke veće komade za teksturu.
Sipajte mlevenu pšenicu u veliku posudu i dodajte preostale sastojke. Prilagodite šećer i začine po ukusu. Dodajte mleveni keks, pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 1 sat.
Kada se smesa ohladi, kašičicom izvadite komad po komad smese, uvaljajte ih između dlanova i potom uvaljajte u dodatne mlevene orahe. Ostavite u frižideru do serviranja. Možda ćete želeti da napravite i posne čokoladne kuglice sa ovsom.
Pročitajte kako se prave posne kuglice sa orasima i urmama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Pečena rebarca bolja nego sa roštilja
Recept za krokete od tikvica
Posna kikiriki salata sa susamom i tunjevinom
Recept za posnu paradajz čorbu