Sastojci:
- 3 kašike putera
- 2 srednja luka, grubo iseckana
- 6 čenova belog luka, vrlo sitno iseckanih
- ½ kašičice tucane paprike
- 1 ¼ kašičica fine morske soli
- biber, po ukusu
- 1 kg brokolija
- 340 g krompira, oljuštenog i isečenog na kockice
- 1,5 l vode
- 200 g narendanog kačkavalja
Recept za aromatični potaž sa brokolijem:
Za ovaj potaž rastopite puter u loncu na niskoj vatri. Dodajte crni luk, beli luk, tucanu papriku, ¼ kašičice soli i malo bibera. Promešajte da se sjedini, a zatim poklopite šerpu i dinstajte povremeno mešajući, dok luk ne omekša, oko 8 do 10 minuta.
U međuvremenu, isecite brokoli na cvetove i stabljke. Stabljike isecite na komadiće i ostavite na stranu. Cvetove brokolija takođe stavite na stranu za kasnije. Ubacite iseckane stabljike brokolija i iseckani krompir u šerpu i promešajte. Sipajte vodu i preostalu 1 kašičicu soli. Pojačajte vatru na najjače i dovedite smesu do ključanja, a zatim smanjite vatru na nisku i poklopite lonac.
Krčkajte stabljike brokolija i krompir ne omekšaju, oko 20-25 minuta. U međuvremenu, iseckajte cvetove brokolija na komadiće. Kada krompir i stabljike omekšaju, dodajte polovinu cvetića u lonac, promešajte, poklopite i kuvajte dok ne postanu svetlozeleni, oko 3 do 5 minuta. Skinite lonac sa vatre. Izblendirajte čorbu kada se prohladi, u serijama, dok smesa ne bude potpuno glatka, a zatim vratite u šerpu.
Vratite lonac na srednju vatru i dodajte preostale cvetove. Poklpite i kuvajte još 4 do 7 minuta. Dodajte zatim narendani kačkavalj i mešajte dok ne postane glatko. Podelite čorbu u činije i pospite sa još malo rendanog kačkavalja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i potaž od šargarepe i tikvice.
Pročitajte kako se pravi lagani potaž od spanaća i paškanata
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Pohovane kuglice od leblebije punjene krem sirom
Hrskava obrok salata sa belim mesom, omletom i povrćem
Domaći sladoled od jagode i vanile po receptu Džejmija Olivera
Limun bombice sa keksom
Hrskavi domaći krompirići – ukusniji od Meka i gotovi bez friteze