Sastojci:
- 240 g heljdine krupice
- 2 čaše vode
- 400 g šampinjona
- 1 luk
- 1 šargarepa
- so i biber po ukusu
Recept za heljdu sa šampinjonima:
Kako biste napravili heljdu sa šampinjonima, prvo jedan luk isecite na kockice. Šargarepu narendajte na krupno rende. Šampinjone operite, prepolovite i narežite.
Stavite narezane šampinjone u dubok tiganj. Kuvajte ih na najjačoj vatri dok sva tečnost ne ispari. Povremeno mešajte pečurke. Kada tečnost ispari, smanjite vatru na srednju i sipajte malo ulja.
Dodajte seckani luk. Dinstajte dok luk ne porumeni. Zatim dodajte rendanu šargarepu. Sve još malo prodinstajte. U tiganj sa povrćem i pečurkama dodajte opranu heljdu. Posolite po ukusu i začinite biberom.
Sve prelijte sa 2 šolje ključale vode. Promešajte, poklopite tiganj poklopcem. Kada voda proključa, smanjite vatru na minimum. Kuvajte heljdu sa pečurkama oko 15-20 minuta, dok se sva voda ne upije. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbu sa heljdom i pečurkama za post na vodi.
Pročitajte i kako se prave posne palačinke od heljdinog brašna
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom
Namaz od paradajza po turskom receptu