Sastojci:

  • 240 g heljdine krupice
  • 2 čaše vode
  • 400 g šampinjona
  • 1 luk
  • 1 šargarepa
  • so i biber po ukusu
Zašto je korisno jesti heljdu?

Heljda je bezglutenska namirnica i sadrži mnogo hranljivih materija. Sadrži rutin koji jača krvne sudove, lecitin koji služi za formiranje ćelijskih membrana u mozgu, folnu kiselinu, gvožđe, flavonoide i magnezijum.

Recept za heljdu sa šampinjonima:

Kako biste napravili heljdu sa šampinjonima, prvo jedan luk isecite na kockice. Šargarepu narendajte na krupno rende. Šampinjone operite, prepolovite i narežite.

Stavite narezane šampinjone u dubok tiganj. Kuvajte ih na najjačoj vatri dok sva tečnost ne ispari. Povremeno mešajte pečurke. Kada tečnost ispari, smanjite vatru na srednju i sipajte malo ulja.

Dodajte seckani luk. Dinstajte dok luk ne porumeni. Zatim dodajte rendanu šargarepu. Sve još malo prodinstajte. U tiganj sa povrćem i pečurkama dodajte opranu heljdu. Posolite po ukusu i začinite biberom.

Sve prelijte sa 2 šolje ključale vode. Promešajte, poklopite tiganj poklopcem. Kada voda proključa, smanjite vatru na minimum. Kuvajte heljdu sa pečurkama oko 15-20 minuta, dok se sva voda ne upije. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbu sa heljdom i pečurkama za post na vodi.

Pročitajte i kako se prave posne palačinke od heljdinog brašna

BONUS VIDEO

Slatka kaša od heljde Izvor: Slatka kaša od heljde

StvarUkusa