Sastojci:
- 240 g heljdine krupice
- 2 čaše vode
- 400 g šampinjona
- 1 luk
- 1 šargarepa
- so i biber po ukusu
Recept za heljdu sa šampinjonima:
Kako biste napravili heljdu sa šampinjonima, prvo jedan luk isecite na kockice. Šargarepu narendajte na krupno rende. Šampinjone operite, prepolovite i narežite.
Stavite narezane šampinjone u dubok tiganj. Kuvajte ih na najjačoj vatri dok sva tečnost ne ispari. Povremeno mešajte pečurke. Kada tečnost ispari, smanjite vatru na srednju i sipajte malo ulja.
Dodajte seckani luk. Dinstajte dok luk ne porumeni. Zatim dodajte rendanu šargarepu. Sve još malo prodinstajte. U tiganj sa povrćem i pečurkama dodajte opranu heljdu. Posolite po ukusu i začinite biberom.
Sve prelijte sa 2 šolje ključale vode. Promešajte, poklopite tiganj poklopcem. Kada voda proključa, smanjite vatru na minimum. Kuvajte heljdu sa pečurkama oko 15-20 minuta, dok se sva voda ne upije. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbu sa heljdom i pečurkama za post na vodi.
Pročitajte i kako se prave posne palačinke od heljdinog brašna
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Kuglice od bele čokolade i malina
Recept za palačinke za post na vodi
Pljeskavice od kupusa i šargarepe