Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 luk, sitno isečen
- 3 čena belog luka, narezana
- 6 tikvica, isečenih po dužini i tanko naseckanih
- 750 ml povrtnog bujona
- 150 ml kisele pavlake, plus malo više za serviranje
- šaka listova mente, iseckane
- limunova kora (opciono), za serviranje
Recept za najbolji letnji potaž od tikvica i nane:
Za potaž zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri i pržite luk sa prstohvatom soli 10 minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i lagano pržite nekoliko minuta, a zatim dodajte tikvice i pržite 20 minuta.
Sipajte povrtni bujon i pustite da vri nekoliko minuta. Štapnim blenderom umutite čorbu, dok ne postane potpuno glatka, a zatim umešajte kiselu pavlaku i tri četvrtine mente i ponovo umutite. Začinite po ukusu. Servirajte i dodajte još kisele pavlake i listova nane i malo limunove korice. Možda ćete želeti da napravite i posni potaž od brokolija i crvenog sočiva.
Pročitajte kako se pravi aromatični potaž od karfiola
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem