Sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 šolja kefira
  • 2 – 2,5 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Mekike su omiljeni srpski specijalitet koji nas uvek podseća na detinjstvo i porodična okupljanja. Mekane, vazdušaste i blago hrskave, mekike su savršene za doručak, užinu ili večeru. Ovaj recept trouglaste mekike je jednostavan za pripremu i ne zahteva mnogo sastojaka. Kefir u testu daje posebnu sočnost i laganu kiselkastu notu, koja ih čini još ukusnijim. 

Savet:

Pržite mekike na srednje jakoj temperaturi, da se dobro ispeku iznutra, a da spolja ne izgore. Ako je ulje previše vruće, mekike će se brzo zapeći spolja, a ostati sirove iznutra. Takođe, nemojte ih pritiskati varjačom dok se prže, da bi ostale vazdušaste i mekane.

Umutite jaje sa solju i šećerom. Dodajte kefir i promešajte. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte suve sastojke u tečne i zamesite meko, glatko testo. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u pravougaonik, debljine oko 0,5 cm. Isecite testo na trouglove. Pržite mekike u dubokom, zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane (oko 2-3 minuta po strani). Vadite na papirni ubrus da upiju višak masnoće. Poslužite tople, same ili sa omiljenim namazom.

Bonus video

Slatke mekike uvaljane u šećer Izvor: Slatke mekike uvaljane u šećer