Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 50 g svežeg kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 500 ml mlake vode
  • ulje, za prženje

Recept za mekike:

Kako biste napravili mekike, u velikoj činiji pomešajte brašno i so i ubacite kvasac. Stalno dolivajte vodu i mešajte testo varjačom, dok ne bude mekše nego testo za hleb. Mešajte testo 10 minuta, dok ne počnu da se stvaraju balončići, a testo počne da se odvaja od posude.

Pokrijte ga krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže. Nakon deset minuta ga opet izlupajte varjačom i ostavite da odstoji i da još naraste. Zagrejte ulje u dubokom loncu. Smanjite temperaturu na srednju i počnite da ih pržite. Zahvatite testo veličine šake i spustite u ulje pa ga polivajte uljem, kako bi se naduvalo. Svaku mekiku pržite oko 4 minuta sa svih strana, servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i domaćinske mekike punjene sirom.

Pročitajte kako da napravite i mekike od preostalog pire krompira

BONUS VIDEO

Instagram/Cookist wow Slatke mekike uvaljane u šećer

StvarUkusa