Sastojci:
- 600 g brašna
- 50 g svežeg kvasca
- 1,5 kašičica soli
- 500 ml mlake vode
- ulje, za prženje
Recept za mekike:
Kako biste napravili mekike, u velikoj činiji pomešajte brašno i so i ubacite kvasac. Stalno dolivajte vodu i mešajte testo varjačom, dok ne bude mekše nego testo za hleb. Mešajte testo 10 minuta, dok ne počnu da se stvaraju balončići, a testo počne da se odvaja od posude.
Pokrijte ga krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže. Nakon deset minuta ga opet izlupajte varjačom i ostavite da odstoji i da još naraste. Zagrejte ulje u dubokom loncu. Smanjite temperaturu na srednju i počnite da ih pržite. Zahvatite testo veličine šake i spustite u ulje pa ga polivajte uljem, kako bi se naduvalo. Svaku mekiku pržite oko 4 minuta sa svih strana, servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i domaćinske mekike punjene sirom.
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus