Mekike su jednostavne za pripremu i skoro svaka domaćica zna da ih napravi. U Srbiji se često jedu, a možete da ih služite sa slatkim ili slanim namazima. Ako i vi volite ovo pecivo, onda vam predlažemo da napravite mekike od pire krompira. Ovo je odličan predlog ako vam je ostao pire krompir od ručka, a ne želite da bacite, već da napravite ukusnu večeru.

Sastojci:

  • 250 ml mleka 
  • 20 g kvasca 
  • 1 kašičica šećera 
  • 400 g brašna 
  • 1 kašičica šećera
  • 500 g pire krompira

Recept za mekike od pire krompira:

17:00
Korak 1

Napravite testo 

U posudu sipajte toplo mleko i dodajte izmrvljeni kvasac, kao i šećer. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim mleko sa kvascem sipajte u pire krompir i dodajte prosejano brašno i so. Umesite testo. 

17:00
Korak 2

Napravite mekike 

Pokrijte i ostavite da odstoji 20 minuta, a onda na pobrašnjenoj površini razvucite testo. Isecite oblike po želji. 

17:00
Korak 3

Pržite mekike 

U šerpu sipajte ulje i kada se zagreje stavljajte mekike. Spuštajte mekike tako da strana koja je bila gore sada prva dodirne ulje. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju. 

Pročitajte i ovo: Azijski recept za mekike bez kvasca

BONUS VIDEO: 

Instagram/ trendypastry Kako da oblikujete testo

(StvarUkusa/S.B.)