Mekike su jednostavne za pripremu i skoro svaka domaćica zna da ih napravi. U Srbiji se često jedu, a možete da ih služite sa slatkim ili slanim namazima. Ako i vi volite ovo pecivo, onda vam predlažemo da napravite mekike od pire krompira. Ovo je odličan predlog ako vam je ostao pire krompir od ručka, a ne želite da bacite, već da napravite ukusnu večeru.
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 400 g brašna
- 1 kašičica šećera
- 500 g pire krompira
Recept za mekike od pire krompira:
Napravite testo
U posudu sipajte toplo mleko i dodajte izmrvljeni kvasac, kao i šećer. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim mleko sa kvascem sipajte u pire krompir i dodajte prosejano brašno i so. Umesite testo.
Napravite mekike
Pokrijte i ostavite da odstoji 20 minuta, a onda na pobrašnjenoj površini razvucite testo. Isecite oblike po želji.
Pržite mekike
U šerpu sipajte ulje i kada se zagreje stavljajte mekike. Spuštajte mekike tako da strana koja je bila gore sada prva dodirne ulje. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju.
Pročitajte i ovo: Azijski recept za mekike bez kvasca
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem