Sastojci:

  • 450 g hleba
  • 6 kašika putera
  • 1 1/2 kašičica sitno seckanog belog luka
  • 1 kašičica mešavine sušenog bosiljka, peršuna i origana
  • 360 g rendanog kačkavalja
  • 2 kašike seckanog peršuna, podeljeno
Zašto je koristan peršun?

Peršun obiluje vitaminom C i to u svom prirodnom obliku što je jako važno, jer ga na taj način organizam najlakše usvaja. Sadrži vlakna biljnog porekla, ugljene hidrate, pektine, flavonodie i fitoncide, roboflavin, nijacin i folnu kiselinu.

Pored vitamina C, peršun sadrži i vitamine A, B i E pa je odličan antioksidans i dobra podrška imunom sistemu organizma ukoliko se redovno konzumira. Pored vitamina, peršun sadrži i obilje minerala i oligoelemenata. U značajnim količinama sadrži gvožđe, fosfor, mangan, cink, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum bakar, celulozu i sumpor.

Recept za vrući hleb sa sirom i belim lukom:

Kako biste pripremili hleb na ovaj način, zagrejte rernu na 190 stepeni. Stavite hleb na pleh obložen folijom. Napravite nožem vertikalne rezove na hlebu, ali se zaustavite malo pre nego što dođete do donje kore hleba. Zatim napravite iste takve rezove horizontalno.

Stavite puter, beli luk, začine i 1 kašiku seckanog peršuna u malu posudu. Zagrevajte na šporetu, dok se puter ne otopi. Prelijte puter u rezove hleba. Pažljivo ubacite kačkavalj između rezova hleba.

Umotajte hleb u foliju da ga pokrijete. Pecite 10 minuta, zatim otkrijte i pecite još 10 minuta. Pospite preostalom kašikom peršuna i servirajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ovseni hleb sa jogurtom i mešavinom semenki.

Pročitajte kako se prave domaći hlepčići sa susamom

BONUS VIDEO

Brioš punjen karamelom i orasima Izvor: Brioš punjen karamelom i orasima

StvarUkusa