Sastojci:
Za palačinke:
- 750 ml mleka
- 300 g brašna
- 2 jajeta
- 2 kašike ulja
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice soli
Za fil:
- 200 g šunka
- 150 g kačkavalja
Recept za palačinke punjene šunkom i sirom:
Kako biste napravili ove palačinke, prvo napravite smesu za palačinke. Razbijte 2 jajeta u činiju, dodajte 1 kašiku šećera i 0,5 kašičice soli. Sve umutite mikserom dok se blago ne zapeni. Uzmite 750 ml toplog mleka i sipajte oko 300 ml u činiju. Pažljivo mešajte na maloj brzini mikserom ili ručno mutite žicom.
Zatim dodajte 300 g brašna, prvo mešajte sa isključenim mikserom, a zatim ga uključite i mutite testo na maloj brzini dok ne postane glatko. Sipajte preostalih 450 ml toplog mleka. Ponovo promešajte. Da biste sprečili lepljenje palačinki za tiganj, sipajte oko 2 kašike ulja i promešajte. Ostavite testo na stolu da odmori 15-20 minuta.
Pre prve palačinke, lagano podmažite tiganj uljem. Uzmite oko pola kutlače testa i sipajte je u tiganj, raspoređujući je po celom tiganju. Pržite palačinke na malo nižoj od prosečne temperature. Kada se palačinka isprži sa jedne strane, okrenite je na drugu stranu. Pržite sve palačinke na ovaj način.
Zatim pripremite fil tako što ćete da isečete 200 g šunke na krugove. Dobijene krugove šunke isecite prvo na štapiće, a zatim na kockice. Izrendajte 150 g sira na krupno rende. Uzmite palačinku i stavite 1 kašiku seckane šunke u sredinu. Pospite šunku rendanim sirom. Složite palačinku u kvadrat. Sipajte ulje u tiganj i stavite komad putera za ukus.
Zatim ubacite punjene palačinke. Pržite prvo sa jedne strane dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu koricu. Kada se palačinke ispeku sa jedne strane, okrenite ih na drugu stranu i takođe pržite dok ne dobije lepu zlatno-smeđu koricu. Izvadite gotove palačinke iz tiganja i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pohovane palačinke sa sirom, šunkom i pečurkama.
Pročitajte kako se prave meksičke palačinke
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije