Sastojci:

  • 230 g krompira
  • 240 ml toplog mleka
  • 50 g šećera
  • 1 kesica instant kvasca
  • 660 g višenamenskog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 75 g omekšanog putera
Kako da znate da je testo dovoljno umešeno:

Znaćete da je testo dovoljno umešeno kada prođe test sa prozorskim oknom. Evo kako da to uradite odvojite kuglu od 2,5 cm, a zatim je razvucite između prstiju u kvadrat. Ako testo ne puca, ali je dovoljno tanko da propušta svetlost sa prozora, spremno je. Ako puca kada se rastegne, nastavite da mesite još jedan minut i ponovite test.

Recept za slatki hleb od mleka i krompira:

Kako biste napravili ovaj hleb, oljuštite i isecite krompir na kriške debljine 1,5 cm. Prebacite ga u srednju šerpu i napunite vodom, tako da krompir bude prekriven za oko 2,5 cm. Pustite vodu da proključa na srednje jakoj vatri dok krompir ne omekša, oko 10 minuta.

Ocedite krompir, i sačuvajte 1,5 šolju vode od kuvanja. Izgnječite krompir gnječilicom, dok ne postane glatko i odmerite 240 g pire krompira. Ostavite pire krompir da se malo ohladi, 5 do 10 minuta.

U posudi mikserom umutite topli pire krompir, mleko, šećer, kvasac i vodu od krompira dok se ne sjedine. Dodajte brašno, so i puter, i koristeći dodatak za mešanje na maloj brzini, mutite dok se ne sjedine.

Mesite testo dok ne postane glatko i lepljivo. Prebacite ga u blago namazanu veliku posudu, poklopite i ostavite da naraste na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 45 minuta. Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite dva pleha za vekne dimenzija 23×12 cm. Prebacite naraslo testo. Na blago pobrašnjenoj površini podelite ga na 2 jednaka dela. Lagano pritisnite prvi deo testa u pravougaonik dimenzija 23×15 cm.

Krenite od jedne duže strane, pa preklopite testo ka sebi na tri dela, i pritisnite šav da biste ga zatvorili. Po potrebi oblikujte u trupac prečnika 23 cm. Stavite u pripremljeni pleh za vekne, sa spojem nadole i ponovite postupak sa drugim delom testa. Lagano pokrijte obe vekne i ostavite da narastu dok se dobro ne nabubre, oko 20 minuta.

Pecite dok vrhovi ne porumene, 35 do 40 minuta. Ostavite da se hlade nekoliko minuta u plehu, zatim izvadite i potpuno ohladite na rešetki. Čuvajte pokriveno na sobnoj temperaturi 3 do 5 dana. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ovseni hleb sa jogurtom i mešavinom semenki.

Pročitajte kako se pravi slatki hleb sa kurkumom, mogu i dijabetičari da ga jedu

BONUS VIDEO

Brioš punjen karamelom i orasima Izvor: Brioš punjen karamelom i orasima

StvarUkusa