Sastojci:
- 230 g krompira
- 240 ml toplog mleka
- 50 g šećera
- 1 kesica instant kvasca
- 660 g višenamenskog brašna
- 2 kašičice soli
- 75 g omekšanog putera
Recept za slatki hleb od mleka i krompira:
Kako biste napravili ovaj hleb, oljuštite i isecite krompir na kriške debljine 1,5 cm. Prebacite ga u srednju šerpu i napunite vodom, tako da krompir bude prekriven za oko 2,5 cm. Pustite vodu da proključa na srednje jakoj vatri dok krompir ne omekša, oko 10 minuta.
Ocedite krompir, i sačuvajte 1,5 šolju vode od kuvanja. Izgnječite krompir gnječilicom, dok ne postane glatko i odmerite 240 g pire krompira. Ostavite pire krompir da se malo ohladi, 5 do 10 minuta.
U posudi mikserom umutite topli pire krompir, mleko, šećer, kvasac i vodu od krompira dok se ne sjedine. Dodajte brašno, so i puter, i koristeći dodatak za mešanje na maloj brzini, mutite dok se ne sjedine.
Mesite testo dok ne postane glatko i lepljivo. Prebacite ga u blago namazanu veliku posudu, poklopite i ostavite da naraste na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 45 minuta. Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite dva pleha za vekne dimenzija 23×12 cm. Prebacite naraslo testo. Na blago pobrašnjenoj površini podelite ga na 2 jednaka dela. Lagano pritisnite prvi deo testa u pravougaonik dimenzija 23×15 cm.
Krenite od jedne duže strane, pa preklopite testo ka sebi na tri dela, i pritisnite šav da biste ga zatvorili. Po potrebi oblikujte u trupac prečnika 23 cm. Stavite u pripremljeni pleh za vekne, sa spojem nadole i ponovite postupak sa drugim delom testa. Lagano pokrijte obe vekne i ostavite da narastu dok se dobro ne nabubre, oko 20 minuta.
Pecite dok vrhovi ne porumene, 35 do 40 minuta. Ostavite da se hlade nekoliko minuta u plehu, zatim izvadite i potpuno ohladite na rešetki. Čuvajte pokriveno na sobnoj temperaturi 3 do 5 dana. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ovseni hleb sa jogurtom i mešavinom semenki.
Pročitajte kako se pravi slatki hleb sa kurkumom, mogu i dijabetičari da ga jedu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini