Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima jedinstvenih šara, sočnom i slikovitom govoru i, naročito, gastronomskim specijalitetima.

Za ovu omiljenu poslasticu u pirotskom kraju potrebno je:

  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka
  • 300 g oštrog brašna
  • 1 limun
  • 7 žumanaca
  • 7 belanaca
  • ulje

Priprema:

U sud sipati vodu i mleko. Prokuvati, pa polako sipati brašno. Skloniti, dobro izmešati i dodati limunovu koru. Kada se masa prohladi, u nju umešati 7 žumanaca, jedno po jedno, mutiti, pa u to pažljivo umešati sneg od 7 belanaca i dalje mešati da se izjednači. Tatlije

istiskivati u vrelo ulje pomoću šprica i ispržiti ih da budu rumene. Posle toga svaku tatliju zamočiti u vreli šerbet i poređati jednu uz drugu u tepsiju.

Šerbet se pravi tako što se 750 g šećera i 500 ml vode stave da se kuvaju 10 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: srbijuvolimo.rs