Ako nikada niste pravili, ne brinite, sada će vam baklave uspeti iz prvog pokušaja. Nikad prostiji recept, bez puno muke, a kako svi vole ovaj kolač možete ga praviti u raznim prilikama. Takođe, možete da pročitate i kada je pravi trenutak da baklave prelijte sirupom ili agdom.
Sastojci:
- 500 g gotovih kora
- 1,5 šolje sirovih pistaća
- 226 g putera
- 60 ml ulja
Za sirup:
- 2 šolje vode
- 2 šolje šećera
- 1 kriška limuna
- prstohvat soli
Priprema:
Prvo skuvajte sirupa tako što ćete pomešati sve sastojke. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte još 12-15 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi. U malom tiganju istopite puter na niskoj temperaturi i dodajte ulje. Uzimite zemljanu posudu i isecite listove po njoj, pa zatim nauljite posudu sa smesom od putera i ulja. Polovinu listova stavite u tepsiju i svaki premažite smesom od putera. Preko stavite sirove pistaće i nastavite da ređate kore. Obavezno svaku premažite uljem i puterom. Isecite je na dijamante i pecite 35-40 minuta. Vruću baklavu prelijte sa proglađenim sirupom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem