Ako nikada niste pravili, ne brinite, sada će vam baklave uspeti iz prvog pokušaja. Nikad prostiji recept, bez puno muke, a kako svi vole ovaj kolač možete ga praviti u raznim prilikama. Takođe, možete da pročitate i kada je pravi trenutak da baklave prelijte sirupom ili agdom. 

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora 
  • 1,5 šolje sirovih pistaća
  • 226 g putera 
  • 60 ml ulja 

Za sirup:

  • 2 šolje vode
  • 2 šolje  šećera
  • 1 kriška limuna
  • prstohvat soli

Priprema:

Prvo skuvajte sirupa tako što ćete pomešati sve sastojke. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte još 12-15 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi. U malom tiganju istopite puter na niskoj temperaturi i dodajte ulje. Uzimite zemljanu posudu i isecite listove po njoj, pa zatim nauljite posudu sa smesom od putera i ulja. Polovinu listova stavite u tepsiju i svaki premažite smesom od putera. Preko stavite sirove pistaće i nastavite da ređate kore. Obavezno svaku premažite uljem i puterom. Isecite je na dijamante i pecite 35-40 minuta. Vruću baklavu prelijte sa proglađenim sirupom.

Jednostavne baklave u par koraka  Instagram/turkuazkitchen

Izvor: Stvar ukusa