Pred kraj svake godine na internetu možemo pronaći listu najtraženijih pojmova u Srbiji. Ono što je nama privuklo posebnu pažnju jesu recepti za tri jednostavna jela, koja, verujemo, da svako ume da napravi. Ali, ukoliko ima i onih koji još uvek nisu savladali veštine kuvanja, recepte pogledajte u nastavku.
Proja
Sastojci:
- 4 jajeta
- 3 šolje (srednja šolja za kafu) kukuruznog brašna
- 2 šolje belog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja kisele vode
- pola šolje ulja
- sir/spanać
Kako se pravi proja:
Sve navedene sastojke pomešajte u jednoj vanglici i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Izlijte u tepsiju i pecite oko pola sata na 180 stepeni.
Sutlijaš
Sastojci:
- čaša pirinča (po mogućstvu oblog zrna)
- 1 l mleka
- kesica vanilin-šećera
- šećer po ukusu
- cimet
Kako se kuva sutlijaš:
Pirinač operite pod mlazom vode, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da ga voda prekrije. Stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, pa postepeno dolijte još oko 1 dl vode. Neprestano mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad uvri sva voda, dodajte mleko, opet malo po malo i neprestano mešajući. Kako pirinač bubri, dolivajte još mleka. Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto. Tad dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte još minut-dva na vatri.
Pre nego što sipate sutlijaš u posude, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.
Griz
Sastojci:
- pola litra mleka
- 5 kašika griza
- šećer po ukusu
Kako da napravite griz:
Mleko stavite u šerpu da provri. Nakon toga smanjiti jačinu ringle pa dodajte griz i šećer. Mešajte sve vreme žicom dok smesa ne postane gusta i bez grudvica.
BONUS VIDEO
Stvar ukusa
Praznični domaći krekeri sa musom od krem sira i tunjevine
Recept za kolač sa suvim voćem i orasima
Svečana slavska salata sa piletinom i šargarepom
Vojvođanska štrudla sa džemom
Slavski kolačići sa belom čokoladom i malinama