Pred kraj svake godine na internetu možemo pronaći listu najtraženijih pojmova u Srbiji. Ono što je nama privuklo posebnu pažnju jesu recepti za tri jednostavna jela, koja, verujemo, da svako ume da napravi. Ali, ukoliko ima i onih koji još uvek nisu savladali veštine kuvanja, recepte pogledajte u nastavku.

Proja

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 3 šolje (srednja šolja za kafu) kukuruznog brašna
  • 2 šolje belog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja kisele vode
  • pola šolje ulja
  • sir/spanać

Kako se pravi proja:

Sve navedene sastojke pomešajte u jednoj vanglici i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Izlijte u tepsiju i pecite oko pola sata na 180 stepeni.

Sutlijaš

Sastojci:

  • čaša pirinča (po mogućstvu oblog zrna)
  • 1 l mleka
  • kesica vanilin-šećera
  • šećer po ukusu
  • cimet

Kako se kuva sutlijaš:

Pirinač operite pod mlazom vode, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da ga voda prekrije. Stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, pa postepeno dolijte još oko 1 dl vode. Neprestano mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad uvri sva voda, dodajte mleko, opet malo po malo i neprestano mešajući. Kako pirinač bubri, dolivajte još mleka. Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto. Tad dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte još minut-dva na vatri.

Pre nego što sipate sutlijaš u posude, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.

Griz

Sastojci:

  • pola litra mleka
  • 5 kašika griza
  • šećer po ukusu

Kako da napravite griz:

Mleko stavite u šerpu da provri. Nakon toga smanjiti jačinu ringle pa dodajte griz i šećer. Mešajte sve vreme žicom dok smesa ne postane gusta i bez grudvica.

BONUS VIDEO

TikTok/thecollegechefs Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka

Stvar ukusa