Sastojci:

  • 750 g mladog krompira
  • maslinovo ulje
  • 100 g jogurta
  • 200 g belog tvrdog sira
  • sok od 1 limuna
  • so i biber po ukusu

Za čimičuri:

  • 30 g peršuna, sitno iseckanog
  • 1 čen belog luka, vrlo sitno iseckanog
  • 1 ljuta papričica, očišćena i sitno iseckana
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • maslinovo ulje

Recept za hrskavi čimičuri krompir sa jogurt sosom:

Za ovaj krompir zagrejte rernu na 180°C. Stavite veliku šerpu slane vode da provri. Dodajte krompir i kuvajte 12-15 minuta. Ocedite i ostavite da se osuši na pari. Raširite krompir na pleh za pečenje. Svaki krompir zgnječite dnom čaše, a zatim obilno pokapajte uljem i prstohvatom soli. Pecite 45-55 minuta, okrećući na pola pečenja, dok ne postane zlatan i hrskav.

U međuvremenu, možete napraviti čimičuri. U maloj činiji pomešajte seckani peršun, beli luk, ljutu papričicu, sušeni origano, crveno vinsko sirće i prstohvat soli i crnog bibera. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja, a zatim sve dobro promešajte. Probajte i prilagodite začine.

Da biste napravili sos od jogurta, pomešajte jogurt, tvrdi beli sir, limunov sok i prstohvat soli i crnog bibera u blenderu. Mutite dok ne postane glatko i kremasto, a zatim probajte i prilagodite začine, ako je potrebno.

Sipajte jogurt sos u tanjir za serviranje. Pomešajte topli hrskavi krompir i nekoliko kašika čimičurija u posudi pa ga stavite preko sosa, a zatim začinite sve biberom. Užvajte. Možda ćete želeti da napravite i krompir čamce punjene belim mesom i sirom.

Pročitajte kako se pravi pekarski krompir po receptu Džejmija Olivera

BONUS VIDEO

Instagram/appetizing.tv Trik da napravite pomfrit bolji nego iz Meka

StvarUkusa