Pikantni krompiri iz rerne sa sosom od pečenog belog luka su savršeno hrskavi, jer se pre pečenja blanširaju i iscepkaju, te imaju neravnomerne ivice i zbog toga su još hrskaviji kada se ispeku. Možda ćete želeti da isprobate i hrskavi pečeni krompir - savršen prilog uz pečenje. Evo kako se pravi pikantni krompir iz rerne sa sosom od pečenog belog luka!

Sastojci:

  • 5 velikih mladih krompira
  • 3 kašike suncokretovog ulja
  • 3 grančice ruzmarina, isečene na komade
  • Mlevena ljuta papričica

Za sos:

  • 2 žumanceta
  • 2 kašičice senfa
  • 1 kašičica mlevene ljute papričice
  • 1 glavica belog luka, pečenog
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta
  • Sok od ½ limuna
  • 125 ml maslinovog ulja
  • 125 ml ulja

Recept za pikantni krompir iz rerne

14:12
Korak 1

Skuvajte krompir

Za pikantni krompir iz rerne, stavite krompir u veliki tiganj sa blago posoljenom vodom i stavite da provri. Smanjite vatru i kuvajte dok krompir ne omekša u sredini; ovo će trajati 20-30 minuta. Dobro ocedite i ostavite da se suši na pari u cedilu dok se ne ohladi.

14:17
Korak 2

Napravite sos

U međuvremenu, napravite sos. Stavite žumanca, senf, mlevenu papriku, pečeni beli luk, sirće i limunov sok u mali procesor za hranu i kratko umutite da se sjedine. Zatim, polako dodajte ulja, kap po kap za početak, a zatim tankim curkom. Sos će se zgusnuti kako se dodaje više ulja. Začinite solju i biberom po ukusu.

14:17
Korak 3

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 230°C. Prepolovite "iscepkajte" krompir da biste napravili neravne kriške sa grubim ivicama (tu će se formirati sve briljantne hrskave ivice prilikom pečenja). Stavite 3 kašike ulja u plitku tepsiju i stavite u zagrejanu rernu na 5 minuta da se zagreje. Krompire pažljivo stavite u vruć pleh, začinite solju i biberom i okrenite da se premažu uljem. Raširite krompir u jednom sloju, a zatim pecite u rerni 5 minuta.

14:18
Korak 4

Pecite i servirajte

Izvadite pleh, okrenite krompir i dodajte ruzmarin. Vratite u rernu na još 5-10 minuta dok krompiri ne postanu fini i hrskavi. Koristeći šupljikavu kašiku, prebacite krompir u pleh obložen kuhinjskim papirom da se ocedi višak ulja. Začinite mlevenom ljutom paprikom i poslužite sa sosom od belog luka. Uživajte u pikantnim krompirima iz rerne sa sosom od pečenog belog luka!

Pročitajte kako se pravi PEČENI KROMPIR SA SLANINOM

BONUS VIDEO

Pečeni krompir Instagram/ somethingnutritious

StvarUkusa/L.S.