Sastojci:

  • 240 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 120 g putera
  • 520 g šećera
  • 5 jaja
  • ½ kašičice vanilinog ekstrakta
  • 470 ml punomasnog mleka
  • 400 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 340 ml nezaslađenog kondenzovanog mleka
  • 360 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Napravite sami kondenzovano mleko!

Mleko sipajte u šerpu i ostavite da proključa. Kada provri, smanjite vatru na nisku i ostavite da lagano krčka oko 25 minuta, povremeno mešajući, da se ne zalepi na dnu tiganja. Krčkajte dok se ne smanji za otprilike polovinu. Kada se mleko smanji i dobije kremastu boju, procedite ga kroz sito. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi.

Recept za trileće:

Za ovaj kolač zagrejte rernu na 175 stepeni C. Podmažite i pobrašnite pleh za pečenje. Prosejati brašno i prašak za pecivo zajedno. Puter i 240 g šećera umutite zajedno u velikoj posudi mikserom, dok ne postanu lagani i pahuljasti. Dodajte jaja i vanilin ekstrakt i dobro umutite. Dodajte mešavinu brašna, oko 120 g odjednom, mešajući dok se dobro ne sjedine.

Sipajte testo u pripremljenu tepsiju. Pecite u zagrejanoj rerni dok čačkalica ne izađe čista, oko 30 minuta. Probušite kolač viljuškom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pomešajte punomasno mleko, zaslađeno kondenzovano mleko i nezaslađeno kondenzovano mleko. Preko ohlađenog kolača prelijte mešavinu mleka i ostavite da se upije.

Umutite mikserom slatku pavlaku, preostalih 240 g šećera i 1 kašičicu vanilinog ekstrakta, dok smesa ne postane gusta. Rasporedite po površini kolača. Držite u frižideru do serviranja. Možda ćete želeti da napravite i zdravi kolač od ovsenih pahuljica.

Pročitajte i kako se pravi jednostavan kolač sa aromom limuna i džemom od jagoda

BONUS VIDEO

Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama

StvarUkusa