Sastojci:
Za kore (4 sloja):
- 12 belanaca
- 300 g šećera
- 60 g kakaoa
- 60 g mlevenih badema
Za čokoladni krem:
- 12 žumanaca
- 250 g šećera
- 50 g kakaoa
- 40 g čokoladnog pudinga u prahu
- 400 ml mleka
- 200 g tamne čokolade, iseckane
- 180 g neslanog putera, omekšalog
Za fil od malina:
- 400 g smrznutih malina
- 130 g šećera
- 40 g pudinga od maline ili vanile
- 5 g želatina u prahu
- 300 ml vode
Za čokoladnu glazuru:
- 120 g tamne čokolade
- 125 g neslanog putera
Kako se pravi torta:
Svi znamo da je spoj čokolade i malina pun pogodak, a upravo su to 2 glavna sastojka ove savršene torte. Baron torta je odavno postala klasik na našim prostorima, a neodoljiva kombinacija mekanih kora, čokoladnog i voćnog fila je čine prosto savšrenom.
Kore: Zagrejte rernu na 180°C. Za svaku koru, umutite 3 belanca dok ne postanu penasta. Postepeno dodajte 75 g šećera i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst sneg. U smesu dodajte 15 g prosejanog kakao praha i 15 g mlevenih badema. Lagano umešajte špatulom dok se sastojci ne sjedine. Sipajte smesu u okrugli kalup obložen pek papirom. Pecite 18-20 minuta. Ponovite postupak za preostale tri kore.
Čokoladni krem: U šerpi pomešajte žumanca, šećer, kakao i puding prah. Dodajte oko 100 ml mleka i mešajte dok smesa ne postane glatka. Zatim dodajte preostalo mleko. Kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne. Smanjite vatru i kuvajte još 2-3 minuta. Sklonite sa vatre. Dodajte iseckanu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađenu smesu postepeno dodajte omekšali puter, muteći mikserom dok ne dobijete gladak krem.
Fil od malina: U šerpi pomešajte smrznute maline i šećer. Kuvajte na srednjoj vatri dok maline ne puste sok i šećer se ne otopi. U 100 ml vode razmutite puding prah i želatin. Dodajte u smesu od malina i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Čokoladna glazura: Na pari ili u mikrotalasnoj otopite čokoladu i puter dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite da se malo prohladi pre upotrebe.
Ređanje torte: Na tacnu stavite prvu koru. Premažite je trećinom čokoladnog krema, zatim nanesite polovinu fila od malina. Ponavljajte postupak sa preostalim korama, kremom i filom, završavajući sa korom na vrhu. Prelijte tortu čokoladnom glazurom, ravnomerno je raspoređujući po površini i stranama torte. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati ili preko noći da se stegne pre serviranja.
Bonus video
Hleb rolnice sa feta sirom
Najukusniji oreo čizkejk
Čokoladni krem desert gotov očas posla
Od starog hleba napravite najbolje predjelo - rolnice punjene belim mesom i bešamel sosom!
Pečena škarpina u vinu za Svetog Trifuna