Sastojci:

Za kore (4 sloja):

  • 12 belanaca
  • 300 g šećera
  • 60 g kakaoa
  • 60 g mlevenih badema

Za čokoladni krem:

  • 12 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 50 g kakaoa
  • 40 g čokoladnog pudinga u prahu
  • 400 ml mleka
  • 200 g tamne čokolade, iseckane
  • 180 g neslanog putera, omekšalog

Za fil od malina:

  • 400 g smrznutih malina
  • 130 g šećera
  • 40 g pudinga od maline ili vanile
  • 5 g želatina u prahu
  • 300 ml vode

Za čokoladnu glazuru:

  • 120 g tamne čokolade 
  • 125 g neslanog putera

Kako se pravi torta:

Svi znamo da je spoj čokolade i malina pun pogodak, a upravo su to 2 glavna sastojka ove savršene torte. Baron torta je odavno postala klasik na našim prostorima, a neodoljiva kombinacija mekanih kora, čokoladnog i voćnog fila je čine prosto savšrenom.

Kore: Zagrejte rernu na 180°C. Za svaku koru, umutite 3 belanca dok ne postanu penasta. Postepeno dodajte 75 g šećera i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst sneg. U smesu dodajte 15 g prosejanog kakao praha i 15 g mlevenih badema. Lagano umešajte špatulom dok se sastojci ne sjedine. Sipajte smesu u okrugli kalup obložen pek papirom. Pecite 18-20 minuta. Ponovite postupak za preostale tri kore.

Čokoladni krem: U šerpi pomešajte žumanca, šećer, kakao i puding prah. Dodajte oko 100 ml mleka i mešajte dok smesa ne postane glatka. Zatim dodajte preostalo mleko. Kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne. Smanjite vatru i kuvajte još 2-3 minuta. Sklonite sa vatre. Dodajte iseckanu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađenu smesu postepeno dodajte omekšali puter, muteći mikserom dok ne dobijete gladak krem.

Kako torta da bude savršeno složena?

- Koristite podesivi obruč za torte – pomaže da slojevi budu ravni i da se fil lepo stegne.
- Neka torta odstoji u frižideru bar 4-6 sati pre serviranja – najbolje preko noći da se ukusi lepo prožmu.

Fil od malina: U šerpi pomešajte smrznute maline i šećer. Kuvajte na srednjoj vatri dok maline ne puste sok i šećer se ne otopi. U 100 ml vode razmutite puding prah i želatin. Dodajte u smesu od malina i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Čokoladna glazura: Na pari ili u mikrotalasnoj otopite čokoladu i puter dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite da se malo prohladi pre upotrebe.

Ređanje torte: Na tacnu stavite prvu koru. Premažite je trećinom čokoladnog krema, zatim nanesite polovinu fila od malina. Ponavljajte postupak sa preostalim korama, kremom i filom, završavajući sa korom na vrhu. Prelijte tortu čokoladnom glazurom, ravnomerno je raspoređujući po površini i stranama torte. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati ili preko noći da se stegne pre serviranja.

Bonus video

Kako iseći okruglu tortu na puno parčića Izvor: Kako iseći okruglu tortu na puno parčića