Sastojci:

  • 300 g crne čokolade
  • 250 g maslaca
  • 200 g jaja
  • 130 g šećera
  • prstohvat soli
  • 30 g kukuruznog skroba

Za fil:

  • 200 g bele čokolade
  • narandžasta boja za hranu
  • 200 g slatke pavlake
  • 5 g želatina

Za glazuru:

  • sveže rendana kora od 1 pomorandže
  • 300 g slatke pavlake
  • 340 g crne čokolade
  • 5 g želatina
Trik za otapanje čokolade:

Neotpakovanu čokoladu samo ubacite u šerpicu i prelijte prokuvanom vodom. Okrenite čokoladu par puta kašikom. Biće savršeno otopljena, samo pažljivo otvarajte omot, jer će biti vruć.

Recept za čokoladni brauni sa pomorandžom:

Kako biste napravili ovaj kolač, dan ranije pomešajte koricu pomorandže u 300 g hladne, slatke pavlake. Pokrijte posudu i ostavite u frižideru preko noći. Obložite dno okruglog pleha za torte od 20 cm aluminijumskom folijom i ostavite ga sa strane. Zagrejte rernu na 180°C.

Crnu čokoladu izlomite na komade, a puter isecite na kockice. Otopite ih odvojeno, pa u otopljenu čokoladu sipajte otopljeni puter i promešajte da se sjedine. Dodajte jaja jedno po jedno dobro mešajući nakon svakog dodavanja. Dodajte šećer i umutite da se sjedini. Dodajte so i prosejani kukuruzni skrob i dobro promešajte.

Sipajte smesu u pripremljen pleh i pecite na 180°C 25-30 minuta. Izvadite patišpanj iz rerne i izravnajte gornji deo zadnjom stranom kašike, dok je još vruć. Ostavite da se potpuno ohladi. Za fil od narandže prvo pripremite želatin. Zagrejte slatku pavlaku, pa u nju dodajte želatin. Mešajte dok se želatin ne rastopi. Prelijte smesu preko bele čoklade i promešajte da se rastopi, pa dodajte narandžastu boju za hranu.

Preko ohlađenog patišpanja sipajte narandžasti fil i stavite u zamrzivač da se stegne. Pre nego što napravite glazuru, izvadite smrznuti kolač iz kalupa. Stavite ga na tanjir za serviranje i stavite veći, obloženi obruč za tortu oko kolača, tako da je torta tačno na sredini obruča. Za glazuru, prvo pripremite želatin i izlomite crnu čokoladu na komade. Zagrejte slatku pavlaku sa rendanom koricom pomorandže samo do ključanja. Sklonite sa ringle, pa dodajte želatin.

Dobro promešajte i prelijte preko čokolade. Mešajte dok ne dobijete ujednačen i sjajan ganaš. Prelijte glazuru preko smrznutog narandžastog fila i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čokoladni kolač sa suvim šljivama.

Pročitajte i kako se pravi kremasti kolač karpati

BONUS VIDEO

Oreo kolač od 3 sastojka  Izvor: Oreo kolač od 3 sastojka

StvarUkusa