Sastojci:

  • 360 ml nezaslađenog soka od višnje
  • 750 ml proseka
  • 300 g šećera, podeljeno
  • 1 veliko jaje
  • 280 g smrznutih višanja, odmrznutih
  • 1 šolja višenamenskog brašna
  • 230 g sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 1 kašika rastopljenog putera
Višnje su izvor zdravlja!

Višnje sadrže minerale poput kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora i cinka, a bogate su fiaminom, riboflavinom, vitaminom A, niacinom... Takođe sadrže dijetalna vlakna koja su dobra za probavu. Imaju i antioksidativna dejstva.

Recept za kolač od višanja u sirupu od proseka:

Kako biste napravili ovaj kolač za sirup sipajte sok od višnje, proseko i šećer u šerpu i ostavite da provri na jakoj vatri. Smanjite toplotu i kuvajte na laganoj vatri dok ne dobije izgled sirupa i smanji se za najmanje pola, oko 40 minuta.

Odvojite 240 g višanja za kolač, pa dodajte preostale višnje u sirup i ostavite da se ohladi. Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Obložite kvadratnu tepsiju papirom za pečenje.

Pomešajte šećer i jaje u činiji. Umešajte rezervisane višnje. Dodajte brašno, sodu bikarbonu, so, vanilin ekstrakt i puter i mešajte. Smesu rasporedite u pripremljenu tepsiju.

Pecite u zagrejanoj rerni dok čačkalica ne bude čista, 30 do 40 minuta. Kolač će se "srušiti" u sredini, i tako i treba da bude. Ohladite ga na rešetki na sobnoj temperaturi.

Isecite kolač i svaku porciju prelijte obilno sirupom sa višnjama. Servirajte toplo i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i zebra kolač po ruskom receptu.

Pročitajte kako se prave lenjingradski kolači kakve još niste probali

BONUS VIDEO

Čokoladni kolač sa kafom Izvor: Čokoladni kolač sa kafom

StvarUkusa