Sastojci:
- 360 ml nezaslađenog soka od višnje
- 750 ml proseka
- 300 g šećera, podeljeno
- 1 veliko jaje
- 280 g smrznutih višanja, odmrznutih
- 1 šolja višenamenskog brašna
- 230 g sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 1 kašika rastopljenog putera
Recept za kolač od višanja u sirupu od proseka:
Kako biste napravili ovaj kolač za sirup sipajte sok od višnje, proseko i šećer u šerpu i ostavite da provri na jakoj vatri. Smanjite toplotu i kuvajte na laganoj vatri dok ne dobije izgled sirupa i smanji se za najmanje pola, oko 40 minuta.
Odvojite 240 g višanja za kolač, pa dodajte preostale višnje u sirup i ostavite da se ohladi. Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Obložite kvadratnu tepsiju papirom za pečenje.
Pomešajte šećer i jaje u činiji. Umešajte rezervisane višnje. Dodajte brašno, sodu bikarbonu, so, vanilin ekstrakt i puter i mešajte. Smesu rasporedite u pripremljenu tepsiju.
Pecite u zagrejanoj rerni dok čačkalica ne bude čista, 30 do 40 minuta. Kolač će se "srušiti" u sredini, i tako i treba da bude. Ohladite ga na rešetki na sobnoj temperaturi.
Isecite kolač i svaku porciju prelijte obilno sirupom sa višnjama. Servirajte toplo i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i zebra kolač po ruskom receptu.
Pročitajte kako se prave lenjingradski kolači kakve još niste probali
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Mafini sa kremom od limuna i malinama
Najukusniji potaž od tikvica
Pita od feta sira kakvu još niste probali
Kuglof sa višnjama i jogurtom