Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 15 g kokosovog ulja ili neslani puter, rastopljen
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 150 g bademovog brašna
  • 100 g ksilitola ili zaslađivač po vašem izboru
  • 30 g kakao praha
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • 120 ml bademovog ili kokosovog mleka
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • pola kašičice praška za pecivo

Za preliv

  • 250 g grčkog jogurta
  • 1 kašičica kakao praha
  • 1 kašičica zaslađivača ksilitola

Priprema keto torte:

Isprobajte recept za keto čokoladnu tortu i uverite se koliko je ukusna.

Za preliv, sipajte jogurt na komad gaze ili muslina, stavite u sito postavljeno iznad posude i ohladite najmanje 2 sata ili preko noći. Umutite proceđeni jogurt sa kakaom i ksilitolom i vratite ga u frižider.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Papir za pečenje pokvasite, zgužvajte, iscedite a potom njime obložite kalup za torte prečnika 22cm. 

Trik da torta bude sočna, bogata i bez suvog testa

Kvalitetna tamna čokolada – Koristite čokoladu sa 85% ili više kakaa ili nezaslađeni kakao prah. To daje jači ukus bez dodatnih ugljenih hidrata.

Jaja za strukturu – Pošto nema klasičnog brašna, jaja su ključna za dobru teksturu. Uvek ih dobro umutite kako bi torta bila laganija.

Maslac za sočnost – Keto torte mogu biti suvlje, zato dodajte dosta putera, kokosovog ulja ili pavlake kako bi ostala mekana.

Ostaviti da odstoji – Keto kolači su još bolji kad odstoje preko noći u frižideru – tada se ukusi prožmu i tekstura postane savršena.

Odvojite belanca od žumanaca pa belanca umutite u čvrst sneg. Pomešajte žumanca, kokosovo ulje i vanilu u činiji. Dodajte bademovo brašno, ksilitol, kakao, bikarbonu, mleko i sirće. U tu smesu zatim umutiti belanca i prašak za pecivo, pa sipati u pleh.

Pecite 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite još 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što izvadite iz kalupa. Stavite na tanjir i nanesite preliv odozgo. Pospite kakaom.

Bonus video

Najbrža čokoladna torta Izvor: Najbrža čokoladna torta