Sastojci:

  • 210 g bele čokolade
  • 160 g neslanog putera (+ dodatno za podmazivanje kalupa)
  • 60 g brašna
  • 3 jajeta
  • 50 g šećera
  • Korica 1 limuna
  • Šećer u prahu, za serviranje

Kako se pravi lava kolač:

Poznati lava kolač pripremite sa belom čokoladom i dodatkom limuna i iznenadite ukućane.

Podmažite kalupe puterom. Ovo će osigurati da kolači lako izađu nakon što su pečeni. 

U šerpi istopite belu čokoladu i puter zajedno na laganoj vatri, povremeno mešajući dok ne postane glatko. Uklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. U posebnoj posudi umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane bleda i malo pahuljasta. 

Saveti

Tačno vreme pečenja – Pečenje traje 8-12 minuta na 200°C, u zavisnosti od rerne i veličine kalupa. Rubovi treba da budu čvrsti, ali sredina mekana i lagano drhtava. 

Kvalitetna čokolada– Koristite tamnu čokoladu s najmanje 70% kakaa. 

Ne mešajte previše smesu – Mešajte sastojke samo dok se ne sjedine. Previše mešanja može uticati na teksturu i učiniti kolač suvim.

Dobro podmažite kalupe – Koristite puter i kakao (umesto brašna) da kolačići lako iskliznu i dobiju dodatni čokoladni šmek.

Postepeno dodajte mešavinu otopljene bele čokolade i putera u mešavinu jaja, lagano mešajući. Dodajte limunovu koricu i mešajte dok se ne sjedini.

Prosejte brašno u testo i mešajte ga dok se potpuno ne sjedini. Sipajte testo u pripremljene kalupe. 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C 20 minuta. 

Pospite šećerom u prahu.

Bonus video

Mini čizkejk  Izvor: Mini čizkejk