Lava kolač dolazi iz Francuske, a zbog svog savršenog ukusa i lake pripreme, postao je poznat širom sveta. Jednostavno se pravi, glavni sastojak je čokolada, a kada ga prepolovite iznutra curi punjenje poput lave, po čemu je i dobio ime.
Ovaj recept je malo drugačiji, jer se koristi bela čokolada, a ono što je veoma važno je da obratite pažnju na dužinu pečenja, da bi vam sredina ostala kremasta i tečna.
Sastojci:
- 150 g bele čokolade
- 120 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 70 g brašna
- 2 jajeta
- 1 žumance
- 1 kašika ektrakta vanile
- malo višanja za ukrašavanje (opciono)
Priprema:
Čokoladu zajedno sa maslacem otopite na pari. U ovu smesu dodajte jaja, žumance i ekstrakt vanile, pa dobro umutite ručnom mutilicom ili mikserom. Dodajte brašno i šećer,pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Testo sipajte u keramičke posudice koje mogu da idu u rernu i poređajte ih na pleh za pečenje. Pecite na 200 stepeni 10 minuta, jer unutrašnjost kolača treba da ostane tečna. Kada se malo prohladi možete pažljivo da ga prevrnete na tanjir. Po želji dodajte kuglu sladoleda ili ga ukrasite višnjama, malinama ili bilo kojim drugim voćem po ukusu.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem