Sastojci:

  • 50 g putera (omekšanog) + 100 g (za slojeve)
  • 400 g brašna
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • 140 ml mleka
  • 50 ml vode
  • prstohvat suvog kvasca
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu (za posipanje)

Kako se prave:

Napravite savršeno mekano puter testo koje se topi u ustima.

Dodajte toplu vodu, mleko, šećer i kvasac u činiju. Zatim umešajte jaja, dodajte brašno i so. Počnite da mesite i tokom procesa dodajte omekšali puter, nastavite dok testo ne počne da se spaja i postane elastično. Kada je testo glatko i dobro sjedinjeno, pokrijte ga i ostavite da odstoji oko 3 sata, ili dok se ne udvostruči.

Kako da slojevi budu lepo definisani

Omekšani puter treba ravnomerno premazivati – ako je previše mekan, može curiti, a ako je tvrd, neće se lepo razmazivati.
Ne pritiskajte previše testo kada rolate – tako će slojevi ostati vidljivi i lisnati nakon pečenja.
Možete testo staviti u frižider na 30 minuta pre rolanja, lakše će se oblikovati.

Kada je testo naraslo, izvadite ga iz posude i podelite na 6 jednakih delova pomoću strugača za testo ili noža. Uzimajte jedno po jedno testo i oklagijom ga razvucite na pobrašnjenoj podlozi. Urolajte ga i po testu premažite tanak sloj omekšanog putera. Testo čvrsto urolajte sa kratke strane da formirate cilindar. Ponovite postupak sa preostalim komadima testa, stvarajući ukupno 6 rolnica premazanih puterom.

Uzmite svaku rolnu i prepolovite je po dužini. Zatim urolajte dve polovine jednu oko druge, tako da slojevi premazani puterom budu okrenuti ka spolja. Svaki komad oblikujte u spiralu i stavite u podmazan kalup za mafine. Ponovite ovo sa preostalim rolnama testa.

Zagrejte rernu na 180°C i pecite kolače oko 40 minuta dok ne porumene. Kada su pečeni, izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade nekoliko minuta pre nego što ih pažljivo izvadite iz kalupa za mafine. Ostavite ih da se potpuno ohlade, a zatim pospite šećerom u prahu pre serviranja.

Bonus video

Viralni trik sa kroasanima  Izvor: Viralni trik sa kroasanima