Sastojci:
- 50 g putera (omekšanog) + 100 g (za slojeve)
- 400 g brašna
- 80 g šećera
- 1 jaje
- 140 ml mleka
- 50 ml vode
- prstohvat suvog kvasca
- prstohvat soli
- šećer u prahu (za posipanje)
Kako se prave:
Napravite savršeno mekano puter testo koje se topi u ustima.
Dodajte toplu vodu, mleko, šećer i kvasac u činiju. Zatim umešajte jaja, dodajte brašno i so. Počnite da mesite i tokom procesa dodajte omekšali puter, nastavite dok testo ne počne da se spaja i postane elastično. Kada je testo glatko i dobro sjedinjeno, pokrijte ga i ostavite da odstoji oko 3 sata, ili dok se ne udvostruči.
Kada je testo naraslo, izvadite ga iz posude i podelite na 6 jednakih delova pomoću strugača za testo ili noža. Uzimajte jedno po jedno testo i oklagijom ga razvucite na pobrašnjenoj podlozi. Urolajte ga i po testu premažite tanak sloj omekšanog putera. Testo čvrsto urolajte sa kratke strane da formirate cilindar. Ponovite postupak sa preostalim komadima testa, stvarajući ukupno 6 rolnica premazanih puterom.
Uzmite svaku rolnu i prepolovite je po dužini. Zatim urolajte dve polovine jednu oko druge, tako da slojevi premazani puterom budu okrenuti ka spolja. Svaki komad oblikujte u spiralu i stavite u podmazan kalup za mafine. Ponovite ovo sa preostalim rolnama testa.
Zagrejte rernu na 180°C i pecite kolače oko 40 minuta dok ne porumene. Kada su pečeni, izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade nekoliko minuta pre nego što ih pažljivo izvadite iz kalupa za mafine. Ostavite ih da se potpuno ohlade, a zatim pospite šećerom u prahu pre serviranja.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda