Sastojci:

  • 500 g junetine
  • 15 komada male okrugle ljutike (luk)
  • 3 paprike
  • 6 čenova belog luka
  • 3 srednja paradajza
  • pola kašičice bibera
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 kašika paste od sušenog paradajza
  • 125 ml vode
  • 50 g putera
  • 3 lovorova lista

Priprema:

Varivo sa junetinom i povrćem po turskom receptu donosi bogatstvo ukusa i mirisa orijentalne kuhinje. Sočno meso, aromatično povrće i začini stapaju se u savršeno izbalansirano jelo koje greje i okrepljuje. Ovaj tradicionalni specijalitet jednostavan je za pripremu, a idealan je kao kompletan ručak uz parče svežeg hleba ili pirinač.

Za još bogatiji ukus, dodajte kašičicu mlevene slatke paprike ili prstohvat kumina tokom dinstanja mesa. Varivo će biti još ukusnije ako odstoji nekoliko sati, jer tada začini i arome još bolje prožimaju jelo.

Sve sastojke isecite na način koji volite  i sve stavite u tepsiju. Začinite, nalijte vodu i sve promešajte. Na kraju dodajte puter i lovor pa stavite poklopljeno u zagrejanu rernu na 200°C i pecite 1h i 15min, a zatim skinite poklopac i pecite još 10min.

Bonus video

Vojvođanski kare kao predlog za ručak Izvor: Vojvođanski kare kao predlog za ručak