Kačamak je nastao tokom dugih godina velike oskudice. U planinskim stočarskim krajevima je u to vreme, na trepezi uvek bilo sira, kajmaka i krompira. Tako je nastao i kačamak, a pored ovih namirnica dodaje se i brašno. Veruje se da je ovo jelo na severu Crne gore osmišljeno nedugo nakon što je vladika Petar I Petrović Njegoš iz Trsta 1786. godine doneo svom narodu krompir.

Kačamak je spadao u sirotinjska jela i u prošlosti se služio samo ukućanima, a pred goste su se uvek iznosila skuplja jela. Danas ovaj specijalitet možete da pronađete i u poznatim restoranima i to po visokim cenama. Najviše se jede za doručak u planinskim krajevima. Kačamak možete da napravite i kod kuće, a mi vam donosimo crnogorski recept.

  • 2 krompira
  • 1,5 šolja kukuruznog brašna
  • 100 ml mleka
  • 2 pune kašike kajmaka
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 200 g belog sira

Recept za crnogorski smočani kačamak:

13:41
Korak 1

Skuvajte krompir sa brašnom

U šerpu sipajte dosta vode, pa dodajte krompir koji ste oljuštili i isekli. Kada provri, malo izgnječite krompir, pa dodajte brašno i lepo promešajte. Ostavite da se kuva nekih 10 minuta, pa smanjite temepraturu i kuvajte još pola sata.  

13:41
Korak 2

Nastavite kuvanje

Ako je potrebno produžite vreme kuvanja, a znaćete da je kačamak spreman kad tečnost u većini ispari. Ako je potrebno odlijte malo, ali ne previše. Nakon toga mešajte kačakamk da se brašno i krompir dobro sjedine. Sklonite sa šporeta.

13:41
Korak 3

Napravite preliv za kačamak

U šerpi pomešajte mleko, pavlaku, izdrobljeni sir i kajmak. Ostavite da provri, pa dodajte kačamak i sve lepo promešajte. Ako želite možete da pospte prženom slaninom.

Pročitajte i ovo: Hajdučki kačamak

BONUS VIDEO:

Pljeskavice od kukuruza  instagram/cookistwow

(StvarUkusa/S.B.)

oljušten i na polovine isječen krompir staviti u posoljenu vodu. kad provri, zasuti kukuruznim brašnom. dobro je da se napravi rupica na sredini, da bi se svuda ravnomjerno skuvalo.