Kačamak je nastao tokom dugih godina velike oskudice. U planinskim stočarskim krajevima je u to vreme, na trepezi uvek bilo sira, kajmaka i krompira. Tako je nastao i kačamak, a pored ovih namirnica dodaje se i brašno. Veruje se da je ovo jelo na severu Crne gore osmišljeno nedugo nakon što je vladika Petar I Petrović Njegoš iz Trsta 1786. godine doneo svom narodu krompir.
Kačamak je spadao u sirotinjska jela i u prošlosti se služio samo ukućanima, a pred goste su se uvek iznosila skuplja jela. Danas ovaj specijalitet možete da pronađete i u poznatim restoranima i to po visokim cenama. Najviše se jede za doručak u planinskim krajevima. Kačamak možete da napravite i kod kuće, a mi vam donosimo crnogorski recept.
- 2 krompira
- 1,5 šolja kukuruznog brašna
- 100 ml mleka
- 2 pune kašike kajmaka
- 2 kašike kisele pavlake
- 200 g belog sira
Recept za crnogorski smočani kačamak:
Skuvajte krompir sa brašnom
U šerpu sipajte dosta vode, pa dodajte krompir koji ste oljuštili i isekli. Kada provri, malo izgnječite krompir, pa dodajte brašno i lepo promešajte. Ostavite da se kuva nekih 10 minuta, pa smanjite temepraturu i kuvajte još pola sata.
Nastavite kuvanje
Ako je potrebno produžite vreme kuvanja, a znaćete da je kačamak spreman kad tečnost u većini ispari. Ako je potrebno odlijte malo, ali ne previše. Nakon toga mešajte kačakamk da se brašno i krompir dobro sjedine. Sklonite sa šporeta.
Napravite preliv za kačamak
U šerpi pomešajte mleko, pavlaku, izdrobljeni sir i kajmak. Ostavite da provri, pa dodajte kačamak i sve lepo promešajte. Ako želite možete da pospte prženom slaninom.
Pročitajte i ovo: Hajdučki kačamak
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
oljušten i na polovine isječen krompir staviti u posoljenu vodu. kad provri, zasuti kukuruznim brašnom. dobro je da se napravi rupica na sredini, da bi se svuda ravnomjerno skuvalo.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem