Kačamak je nastao tokom dugih godina velike oskudice. U planinskim stočarskim krajevima je u to vreme, na trepezi uvek bilo sira, kajmaka i krompira. Tako je nastao i kačamak, a pored ovih namirnica dodaje se i brašno. Veruje se da je ovo jelo na severu Crne gore osmišljeno nedugo nakon što je vladika Petar I Petrović Njegoš iz Trsta 1786. godine doneo svom narodu krompir.
Kačamak je spadao u sirotinjska jela i u prošlosti se služio samo ukućanima, a pred goste su se uvek iznosila skuplja jela. Danas ovaj specijalitet možete da pronađete i u poznatim restoranima i to po visokim cenama. Najviše se jede za doručak u planinskim krajevima. Kačamak možete da napravite i kod kuće, a mi vam donosimo crnogorski recept.
- 2 krompira
- 1,5 šolja kukuruznog brašna
- 100 ml mleka
- 2 pune kašike kajmaka
- 2 kašike kisele pavlake
- 200 g belog sira
Recept za crnogorski smočani kačamak:
Skuvajte krompir sa brašnom
U šerpu sipajte dosta vode, pa dodajte krompir koji ste oljuštili i isekli. Kada provri, malo izgnječite krompir, pa dodajte brašno i lepo promešajte. Ostavite da se kuva nekih 10 minuta, pa smanjite temepraturu i kuvajte još pola sata.
Nastavite kuvanje
Ako je potrebno produžite vreme kuvanja, a znaćete da je kačamak spreman kad tečnost u većini ispari. Ako je potrebno odlijte malo, ali ne previše. Nakon toga mešajte kačakamk da se brašno i krompir dobro sjedine. Sklonite sa šporeta.
Napravite preliv za kačamak
U šerpi pomešajte mleko, pavlaku, izdrobljeni sir i kajmak. Ostavite da provri, pa dodajte kačamak i sve lepo promešajte. Ako želite možete da pospte prženom slaninom.
Pročitajte i ovo: Hajdučki kačamak
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
oljušten i na polovine isječen krompir staviti u posoljenu vodu. kad provri, zasuti kukuruznim brašnom. dobro je da se napravi rupica na sredini, da bi se svuda ravnomjerno skuvalo.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus