Kada nemate puno vremena za pripremu, napravite ovaj lagani kolač za svaki dan. Veoma se jednostavno i brzo priprema, brže od lenje pite. Treba vam šolja od 200 ml kojom merite sve sastojke. Pripremu pogledajte u nastavku.

Sastojci:

  • šolja brašna
  • šolja griza
  • šolja (ili 1/2) šećera
  • 5 jabuka
  • 10 g vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • šolja vrućeg mleka
  • 30 g maslaca
  • šećer u prahu

*Ukoliko hoćete veći kolač, duplirajte količinu sastojaka.

Priprema:

Oljuštite i izrendajte jabuke. Dodajte im cimet i vaniln šećer, pa dobro promešajte. U vruće mleko dodajte maslac, promešajte i ostavite da se otopi. U veću činiju dodajte po šolju brašna, griza, šećera (šećera možete i manje). Promešajte. Podelite na dva dela.

Kalup (20 cm) oblozite sa papirom za pečenje, pa premažite uljem. Na dno stavite ravnomernu polovinu smese griza, brašna i šećera. Preko stavite rendane jabuke. Poravnajte, pa stavite drugu polovinu suvih sastojaka. VIljuškom izbockajte, pa postpeno preko sipajte mleko sa maslacem. Na vrhu će ostati malo tečnosti. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40-50 minuta. Korica treba da porumeni.

Ostavite kolač da se ohladi, pa izvadite iza kalupa i pospite sa šećerom u prahu. Isecite I poslužite.

Izvor: Cooking.rs