Inspirisana kinder maxi king čokoladicom, ova torta je savršeni spoj pečenih lešnika, karamele, mlečne čokolade i maskarpone krema. Ukus naravno nije identičan nego bolji! Zamislite domaću verziju ovog slatkiša samo što je još kremastije i miriše na pečene lešnike. Ukoliko želite da probate recept je pred vama.
Sastojci:
Korica
- 2 jaja
- 100g šećera
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- 100ml ulja
- 80ml mleka
- 80g brašna
- 50g mlevenih pečenih lešnika
Fil
- 500g maskarpone sira
- 200ml slatke pavlake
- 350-400g karamel namaza ili domaće karamele
- 1 kremfix po potrebi, nije neophodno
Ganaš
- 150g mlečne čokolade
- 70ml slatke pavlake
- 150g seckanih pečenih lešnika
Priprema:
Mikserom umutiti jaja, šećer, vanilin šećer i so. Mutiti par minuta, smesa treba da postane svetlo žuta i da se udvostruči. Zatim dodati mleko i ulje, opet umutiti. Pomešati brašno i lešnike, dodati u smesu i polako umešati. Smesu sipati u kalup obložen pek papirom prečnika 20cm i peći 20ak minuta na 180 stepeni. Nakon pečenja ostaviti koricu da se ohladi u potpunosti. Za fil mikserom umutiti maskarpone i 2 pune kašike karamele. Dodati neumućenu slatku pavlaku (ako je biljna) i mutiti dok smesa ne postane gusta. Mlečnu slatku pavlaku prvo treba zasebno umutiti i zatim polako spatulom spojiti sa maskapone smesom. Po potrebi dodati 1 kremfix.
Za slaganje prerezati koru na 2 dela. Obe kore sa jedne strane namazati sa 2 pune kašike karamele. Prvu koricu sa karamelom na gore staviti na stalak, oko nje prsten. Rasporediti fil i staviti drugu koricu, strana sa karamelom ide na fil.
Tortu odložiti u frižider na 3h, nakon toga skinuti prsten, napraviti ganaš: zagrejati čokoladu sa slatkom pavlakom, mešati i grejati dok se ne sjedini.
Ganaš rasporediti na površini torte, slobodno neka curi sa strane da bi se seckani lešnici zalepili.
Izvor: Slatka domaćica
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom