Domaće kore, jabuke sa orasima i cimetom, a preko glazura od čokolade. Predivan kolač koji će vas osvojiti na prvi zalogaj. Uložite malo truda i na vašoj svečanoj trpezi će se naći kolač kojem nijedan drugi neće moći da parira. Ako ćete ih služiti na slavskoj trpezi onda obavezno spremite domaće pečenje, a pre toga nezaobilazne sarme

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 200 g maslaca 
  • 200 ml kefira 
  • 3 žumanceta 
  • 1/2 kašičice sode bikarbone 
  • 1/2 kašičice soli 
  • vanilin šećer 

Za fil:

  • 800 g jabuka 
  • 100 g šećera 
  • 1 kašičica cimeta 
  • 100-150 g oraha 
  • suvo grožđe po želji 

Za glazuru:

  • 4 kašike kakaoa 
  • 4 kašike šećera 
  • 100 ml mleka 
  • 30 g putera 

Priprema:

Puter uvaljajte u brašno, pa izrendajte. Pomešajte sa lepo sa brašnom, pa dodajte žumanca, kefir, sodu bikarbonu, so i vanilin šećer. Umesite testo. Uvijte u providnu foliju i malo pritisnite. Ostavite u frižideru. 

Jabuke izrendajte, pa dodajte cimet i šećer, pa mlevene orahe i ako želite suvo grožđe. Dobro promešajte da se sve sjedini. Testo podelite na 3 dela, pa prvi razvucite tanko i stavite u pleh. Sipajte pola fila, pa dodajte drugu koru razvučeno tanko, a zatim i preostali fil, pa treću razvučenu koru. Stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180°C nekih 30-35 minuta.  

Pomešajte kakao i šećer, pa dodajte mleko. Kuvajte dok ne proključa, a zatim dodajte puter. Mešajte dok se ne istopi i onda kada se malo prohladi prelijte preko kolača.