Domaće kore, jabuke sa orasima i cimetom, a preko glazura od čokolade. Predivan kolač koji će vas osvojiti na prvi zalogaj. Uložite malo truda i na vašoj svečanoj trpezi će se naći kolač kojem nijedan drugi neće moći da parira. Ako ćete ih služiti na slavskoj trpezi onda obavezno spremite domaće pečenje, a pre toga nezaobilazne sarme.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 200 g maslaca
- 200 ml kefira
- 3 žumanceta
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- vanilin šećer
Za fil:
- 800 g jabuka
- 100 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 100-150 g oraha
- suvo grožđe po želji
Za glazuru:
- 4 kašike kakaoa
- 4 kašike šećera
- 100 ml mleka
- 30 g putera
Priprema:
Puter uvaljajte u brašno, pa izrendajte. Pomešajte sa lepo sa brašnom, pa dodajte žumanca, kefir, sodu bikarbonu, so i vanilin šećer. Umesite testo. Uvijte u providnu foliju i malo pritisnite. Ostavite u frižideru.
Jabuke izrendajte, pa dodajte cimet i šećer, pa mlevene orahe i ako želite suvo grožđe. Dobro promešajte da se sve sjedini. Testo podelite na 3 dela, pa prvi razvucite tanko i stavite u pleh. Sipajte pola fila, pa dodajte drugu koru razvučeno tanko, a zatim i preostali fil, pa treću razvučenu koru. Stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180°C nekih 30-35 minuta.
Pomešajte kakao i šećer, pa dodajte mleko. Kuvajte dok ne proključa, a zatim dodajte puter. Mešajte dok se ne istopi i onda kada se malo prohladi prelijte preko kolača.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem