Pratite recept KORAK PO KORAK i postanite majstor u pravljenju domaćih kora za pite i gibanice.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- malo soli
- 1 jaje
- ½ l tople vode
- ulje
Priprema:
1. Brašno (trebalo bi da bude sobne temperature) prosejte u dubljem sudu ili na radnu površinu. Napravite udubljenje u brašnu, u koje stavite so i jaje. Sipajte vodu malo po malo, a drugom rukom mešajte sastojke dok ne dobijete kompaktnu masu. Zamesite testo obema rukama sve dok ne prestane da se lepi, ali gledajte da ne bude suviše tvrdo (previše brašna).
2. Testo podelite na tri dela, svaki premesite, pokrijte i ostavite da se odmara desetak minuta. Ponovo premesite sve tri lopte, trebalo bi da je testo mekše i lakše za mešenje. Još jednom napravite lopte, premažite ih uljem i ostavite na toplom da se podižu oko sat vremena.
3. Površinu (sto) na kojoj ćete razvlačiti kore pokrijte čistim stolnjakom ili čaršavom, pa sredinu pospite brašnom. Uzmite prvu loptu testa i oklagijom je razvucite što tanje možete (trebalo bi da dobijete krug promera od pola metra). Zagrejte u šerpici ulje i ostavite ga na ringli, pa koru premažite uljem da ne bi pucala dok je razvlačite. Zavucite ruke ispod kore i pažljivo je rastežite (ili ako ste vešti podignite testo i vrtite ga – razvlačite rukama. Kad koru razvučete preko celog stola, možete je filovati po želji. Nafilovanu koru premestite u pleh, pa postupak ponovite s druge dve kore.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem