Sada kada imate svečani ručak ili pripremate slavu, ne morate da naručujete pečenje, nego na jednostavan način pripremite u rerni. Meso je preukusno.

Sastojci:

  • 5 kg mlade prasetine (but i deo rebara)
  • so
  • voda

Priprema:

Prvo je dobro operite i osušite krpom. Dobro je uoslite sa svih strana i ostavite preko noći (ili par sati) da odstoji u frižideru. Pre pečenja meso izbockajte nožem na nekoliko mesta. Na pleh stavite rešetku, sipajte šolju vode i stavite meso na rešetku. Meso stavite u hladnu rernu da se peče, jer ako stavite u zagrejanu biće žilavo. Pecite na 160°C ako vam je jača rerna ili na 180°C ako je slabija.

Posle sat vremena izvadite meso i premažite ga sa masnoćom koju je pustilo. Zatim dodajte još jednu šolju vode i vratite da se peče. Posle još 1,5 vremena izvadite meso izbockajte još malo kožicu i okrenite. Pecite još sat vremena. Prelijte sa još malo masnoće, pa okrenite meso i vratite u rernu na još nekih sat vremena. Sve ukupno se peče 4,5 sata.

Napomena: Kada krenete da pečete meso, kožica mora da bude gore, jer se ta strana prvo peče, pa onda okrećete.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: mojakuhinjatanja