Od svih vrsta mesa, Srbi najviše preferiraju praseće pečenje, po mogućstvu sa ražnja. Mnogi strani turisti jednako su oduševljeni ovim tipičnim srpskim specijalitetom kao simbolom beleženja velikih događaja.

Legenda govori da je ovaj specilajitet nastao od hajduka dok su se okupljali u šumama. Ukus pečene prasetine zavisi, najpre, od starosti životinje, a što je mlađe, to je ukusnije

Dobro začinjeno i lepo pečeno, ovo jelo se priprema s ljubavlju i u čast velikim skupovima, za najmilije goste i rodbinu.

Njabolje pečenje je upravo ono domaće, prase koje se hranilo organskom hranom. Preporuka je da se peče sa kostima, jer tada zadržava sve sokove koji daju bogat ukus mesu.

Takođe, tebalo bi usoliti meso dan pre samog pečenja, a biljnom marinadom ga tretirati uoči termičke obrade.

Ukoliko ga pečete u rerni, temperaturu podesite na 190 stepeni. vodite računa o tome da ravnomerno bude pečeno tako što ćete okretati meso.

Recept za sočno svinjsko pečenje 

Sastojci:

  • 1 kg svinjetine
  • so, biber
  • 12 klekovih bobica
  • 500 g kiselog kupusa
  • 3 kašike ulja
  • 2 glavice luka
  • 1 kg krompira
  • 40 g puter
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 2 kašike gustina

Priprema:

1. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Zaseći meso na pola tako da se dobije veće parče koje može da se urola. Posoliti i pobiberiti. Kleku izgnječiti i rasporediti po mesu. Kiseli kupus iscediti i takođe rasporediti po mesu. Uviti u rolati i pričvrstiti čačkalicama ili kuhinjskim koncem.

2. Zagrejati ulje i ispržiti meso na jakoj vatri, sa svih strana. Dodati krupno sečeni luk. Naliti vodom, začiniti i ubaciti u rernu da se krčka 2 sata, uz prelivanje.

3. Kuvati krompire 15 minuta u ljusci. Procediti, oljuštiti ih i ispržiti na maslacu. Meso izvaditi, a u masnoću umešati majčinu dušicu i gustin, razmućen sa 125 ml vode. Servirati meso, krompire i sos.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Stvarukusa.rs