Jesen je vreme kada se najviše jede pita sa jabukama i generalno sve vrste kolača sa ovim voćem. Ali, ako želite da pripremite nešto skroz drugačije onda obavezno isprobajte ovaj recept. Testo, jabuke i fil od jogurta ga čine idealnom poslasticom za hladnije dane. Ne morate da ga pravite samo sa jabukama, može i sa nekim voćem po vašem izboru, ali i sa bundevom.
Savršen je kao posluženje za goste, ali i posle nedeljnog ručka kada želite da počastite porodicu nečim ukusnim i zanimljivim.
Sastojci:
- 3 žumanca
- 200 g brašna
- 80 g šećera u prahu
- 5 g praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 70 g putera
Za fil:
- 500 g grčkog jogurta
- 30 g kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 belanca
- prstohvat soli
- 130 g šećera
Još:
- 3 jabuke
- 40 g šećera
- 5 g kukuruznog skroba
- 1/2 limunovog soka
Priprema:
U žumanca dodajte so i šećer u prahu, pa umutite. Zatim sipajte istopljeni puter i vanilu, promešajte, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo. Isecite 1/3 testa i umotajte u providnu foliju. Preostalo testo utisnite u okrugli kalup koji ste obložili pek paprom. Popnite testo i po ivicama i stavite u frižider.
Jabuke isecite na kockice, nemojte da ih ljuštite. Dodajte šećer, skrob i limunov sok. Lepo promešajte, pa kuvajte na niskoj temperaturi nekih 10 minuta.
Jogurt pomešajte sa skrobom i vanilom, a belanca umutite sa prstohvatom soli i šećerom u čvrst šne. Zatim šne dodajte u jogurt postepeno i nežno mešajte.
U kalup sa korom sipajte prvo jabuke, pa smesu sa jogurtom. Preko izrendajte presotalo testo i pecite na 180°C nekih 40 minuta. Ostavite da se ohladi pola sata, pa pospite šećerom u prahu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem