Jesen je vreme kada se najviše jede pita sa jabukama i generalno sve vrste kolača sa ovim voćem. Ali, ako želite da pripremite nešto skroz drugačije onda obavezno isprobajte ovaj recept. Testo, jabuke i fil od jogurta ga čine idealnom poslasticom za hladnije dane. Ne morate da ga pravite samo sa jabukama, može i sa nekim voćem po vašem izboru, ali i sa bundevom. 

Savršen je kao posluženje za goste, ali i posle nedeljnog ručka kada želite da počastite porodicu nečim ukusnim i zanimljivim. 

Sastojci:

  • 3 žumanca 
  • 200 g brašna
  • 80 g šećera u prahu
  • 5 g praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • 70 g putera 

Za fil:

  • 500 g grčkog jogurta
  • 30 g kukuruznog skroba
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3 belanca 
  • prstohvat soli
  • 130 g šećera

Još:

  • 3 jabuke
  • 40 g šećera
  • 5 g kukuruznog skroba
  • 1/2 limunovog soka

Priprema:

U žumanca dodajte so i šećer u prahu, pa umutite. Zatim sipajte istopljeni puter i vanilu, promešajte, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo. Isecite 1/3 testa i umotajte u providnu foliju. Preostalo testo utisnite u okrugli kalup koji ste obložili pek paprom. Popnite testo i po ivicama i stavite u frižider. 

Jabuke isecite na kockice, nemojte da ih ljuštite. Dodajte šećer, skrob i limunov sok. Lepo promešajte, pa kuvajte na niskoj temperaturi nekih 10 minuta.

Jogurt pomešajte sa skrobom i vanilom, a belanca umutite sa prstohvatom soli i šećerom u čvrst šne. Zatim šne dodajte u jogurt postepeno i nežno mešajte. 

U kalup sa korom sipajte prvo jabuke, pa smesu sa jogurtom. Preko izrendajte presotalo testo i pecite na 180°C nekih 40 minuta. Ostavite da se ohladi pola sata, pa pospite šećerom u prahu.