Agar-agar u prahu možete da kupite u zdravoj hrani. Ako vam se ne dopada ovaj izbor voća vi promenite, samo se trudite da voće bude mekano. Nije vam potrebno puno truda samo treba da ispratite korake. Kada skuvate žele i sipate deo u modlu sačekajte da se stegne kako bi vam kolači lepše ispali. Voće kojem sada nije sezona možete da koristite i smrznuto, samo lepo odmrnite pre nego što iskoristite. 

Prelepo izgledaju, a i ukus je odličan, a da ne govorimo koliko će ulepašti svaku slavsku trpezu.  

Sastojci:

  • 10 g agar-agar u prahu 
  • 160-200 g šećera
  • 1 l vode, sobne temperature

Voće:

  • 1 kivi
  • 2 manje mandarine 
  • 100 g grožđa
  • 40 g borovnica

Priprema:

Kivi oljuštite i isecite na trouglove (manje), mandarinu oljuštite i lepo je očistite, pa presecite na pola. Grožđe isto presecite na pola, a borovnice ostavite cele. Pomešajte agar-agar u prahu, šećer i vodu, pa kuvajte na niskoj temperaturi dok ne provri. Povremeno promešajte. Pokvasite modlu vodom, sipajte 300 ml želea i ostavite da se ohladi 5 minuta. Ako vidite neki mehurić pokušajte da sklonite kašikom. Sipajte još malo smese, jedno 3-4 kutlače, pa sklonite mehuriće. Pažljivo poređajte voće. Kada počne da se zgušnjava gurnite voće ka prvom sloju želea. Ostavite na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena, pa prebacite u frižidera na nekih 2 sata. Isecite kockice.