Agar-agar u prahu možete da kupite u zdravoj hrani. Ako vam se ne dopada ovaj izbor voća vi promenite, samo se trudite da voće bude mekano. Nije vam potrebno puno truda samo treba da ispratite korake. Kada skuvate žele i sipate deo u modlu sačekajte da se stegne kako bi vam kolači lepše ispali. Voće kojem sada nije sezona možete da koristite i smrznuto, samo lepo odmrnite pre nego što iskoristite.
Prelepo izgledaju, a i ukus je odličan, a da ne govorimo koliko će ulepašti svaku slavsku trpezu.
Sastojci:
- 10 g agar-agar u prahu
- 160-200 g šećera
- 1 l vode, sobne temperature
Voće:
- 1 kivi
- 2 manje mandarine
- 100 g grožđa
- 40 g borovnica
Priprema:
Kivi oljuštite i isecite na trouglove (manje), mandarinu oljuštite i lepo je očistite, pa presecite na pola. Grožđe isto presecite na pola, a borovnice ostavite cele. Pomešajte agar-agar u prahu, šećer i vodu, pa kuvajte na niskoj temperaturi dok ne provri. Povremeno promešajte. Pokvasite modlu vodom, sipajte 300 ml želea i ostavite da se ohladi 5 minuta. Ako vidite neki mehurić pokušajte da sklonite kašikom. Sipajte još malo smese, jedno 3-4 kutlače, pa sklonite mehuriće. Pažljivo poređajte voće. Kada počne da se zgušnjava gurnite voće ka prvom sloju želea. Ostavite na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena, pa prebacite u frižidera na nekih 2 sata. Isecite kockice.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus