Mnogi kažu da je spremanje riblje čorbe prava umetnost kada je u pitanju kulinarstvo. Većina je kuva samo od glava šarana, ali imajte na umu da je mnogo lepša, a i bogatija ako ubacite meso ove, ali drugih vrsta riba. Tajna dobre riblje čorbe je da se pravi od više vrsta rečne ribe, bar tri, a taj trik koriste mnogi vrhunski kuvari.

Sastojci:

  • 1 kg rečne ribe mešane
  • 6 glavica crnog luka
  • 6 čenova belog luka
  • 200 ml ulja
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 paprika
  • 200 ml kuvanog paradajza
  • 200 ml belog vina
  • peršun
  • celer
  • so, biber
  • limun
  • lovorov list

Priprema:

Sitno iseckan crni luk zajedno sa šargarepom i celerom izdinstajte na ulju, a kada bude gotovo prebacite u blender i sve dobro umutite da dobijete kašu. Ribu prelijte sokom od pola limuna, posolite i dodajte sitno seckana 3 čena belog luka i ostavite da odstoji pola sata pre kuvanja. U dublji lonac sipajte kašu iz blendera i nalijte do pola vodom, dodajte celer, peršun, preostali beli luk, seckanu papriku, lovorov list, peršun, biber i alevu papriku.

Sve kuvajte dok ne provri. Dodajte ribu koju ste očistili od kosti i isekli na sitnije komade i kuvajte oko sat vremena. Dodajte na kraju kuvani paradajz i vino. Ostavite da ponovo provri, pa probajte i po želji dodajte još bibera ukoliko hoćete da čorba bude ljuća i belog vina, kako bi bila kiselija. Kuvajte još nekih 15 minuta, a na kraju dodajte seckani peršun. Po želi u toku jela dodajte još soka od limuna.

Izvor: Stvar ukusa