Mnogi kažu da je spremanje riblje čorbe prava umetnost kada je u pitanju kulinarstvo. Većina je kuva samo od glava šarana, ali imajte na umu da je mnogo lepša, a i bogatija ako ubacite meso ove, ali drugih vrsta riba. Tajna dobre riblje čorbe je da se pravi od više vrsta rečne ribe, bar tri, a taj trik koriste mnogi vrhunski kuvari.
Sastojci:
- 1 kg rečne ribe mešane
- 6 glavica crnog luka
- 6 čenova belog luka
- 200 ml ulja
- 2 šargarepe
- 1 kašika aleve paprike
- 1 paprika
- 200 ml kuvanog paradajza
- 200 ml belog vina
- peršun
- celer
- so, biber
- limun
- lovorov list
Priprema:
Sitno iseckan crni luk zajedno sa šargarepom i celerom izdinstajte na ulju, a kada bude gotovo prebacite u blender i sve dobro umutite da dobijete kašu. Ribu prelijte sokom od pola limuna, posolite i dodajte sitno seckana 3 čena belog luka i ostavite da odstoji pola sata pre kuvanja. U dublji lonac sipajte kašu iz blendera i nalijte do pola vodom, dodajte celer, peršun, preostali beli luk, seckanu papriku, lovorov list, peršun, biber i alevu papriku.
Sve kuvajte dok ne provri. Dodajte ribu koju ste očistili od kosti i isekli na sitnije komade i kuvajte oko sat vremena. Dodajte na kraju kuvani paradajz i vino. Ostavite da ponovo provri, pa probajte i po želji dodajte još bibera ukoliko hoćete da čorba bude ljuća i belog vina, kako bi bila kiselija. Kuvajte još nekih 15 minuta, a na kraju dodajte seckani peršun. Po želi u toku jela dodajte još soka od limuna.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem