Sveti Nikola Čudotvorac se svojim životom nametnuo kao simbol hrišćanskih vrednosti i zbog toga ne čudi što ga slavi gotovo polovina Srba. Najveća srpska slava pada u toku Božićnog posta, pa tako i hrana koja se poslužuje na slavskoj trpezi treba da bude posna. Mi vam predlažemo kako da napravite ribu na najlakši način, a koja će ukusom raspametiti goste. 

Napunite je povrćem ili orasima, a možete da je zapečete i u rerni

ŠARAN PUNJEN PIRINČEM I POVRĆEM

Šaran punjen povrćem i pirinčem .png
Printscreen/YT/Home kitchen with Danny 

Sastojci:

  • 1 šaran 
  • 200 g pečurki 
  • 1 crni luk 
  • 1 praziluk 
  • 2 šargarepe 
  • 250 g pirinča 
  • 100 ml belog vina 
  • 500 ml vode 
  • so, biber, začinska paprika, peršun
  • limun

Priprema:
Na ulju kratko propržite sitno secakn crni luk i praziluk, posolite, pa dodajte sitno seckanu šargarepu. Nakon par minuta dodajte i pečurke. Pržite par minuta, pa sipajte pirinač, lepo promešajte, a zatim i začinite. Kada ste sve lepo propržili sklonite sa vatre. Ribu očistite, pa napunite unutrašnjost, a preostali fil lepo rasporedite po plehu. Sipajte vodu, pa stavite ribu preko, ali da punjenje bude okrenuto na dole. Prelijte belim vinom, pa zasecite na par mesta šarana. Tu stavite kriške limuna. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. 

ŠARAN SA PEČENIM KROMPIROM

Šaran sa krompirom .png
Printscreen/YT/Home kitchen with Danny 

Sastojci:

  • 1 šaran ili neka riba po vašem ukusu 
  • 1 kg krompira 
  • 1 crni luk 
  • 3 čena belog luka 
  • so, biber, mirođija
  • limun

Priprema:

U pleh stavite krompir isečen na kolutove, crni luk isečen na polutke i krupnije isečen beli luk. Začinite i prelijte maslinovim ulje, promešajte, pa stavite ribu preko. Nju malo posolite i pobiberite, poprskajte sa malo ulja i zasecite na par mesta. Tu gde ste zasekli stavite limun. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.

ŠARAN PUNJEN ORASIMA

Šaran punjen orasima.jpg
Shutterstock 

Sastojci: 

  • 1 šaran 
  • 300 g oraha 
  • 100 g pečurki 
  • 2 crna luka 
  • 100 g pirinča 
  • so, biber, začinska paprika, peršun

Priprema:
Šarana očistite i lepo posolite. Na ulju prorpžite seckan crni luk, pa dodajte orahe. Začinite. Napunite ribu, pa zašijte i stavite u pleh. Ako vam je ostalo još fila u tiganju nema veze. U isti tiganj dodajte seckane pečurke, kratko propržite, pa dodajte pirinač. Kada je gotovo sipajte preko ribe. Prelijte vodom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.