Sveti Nikola je slava koja je najzastupljenija među pravoslavnim vernicima. Oni koji je ne slave, verovatno idu u goste onima koji slave.

A zašto je dat primat u čast ovom svecu?

U vreme SFRJ, poznato je da nije poželjno priređivati poščast svecima. Nije se zbog toga išlo na Goli otok, ali se vrlo lako gubio status, poslovni napredak i renome.

Kako je Sveti Nikola posna slava jer pada u vreme božićnog posta, ondašnji vernici bili su primorani da je slave mrsno i u užem porodičnom krugu kako se ne bi saznalo.

Neki su i do danas ostali pri rom običaju i Svetog Nikolu slave mrsno.

U novije vreme, kada se Pravoslavna crkva ponovo "podigla na noge" i kada je nastupio period verskih atributa i znamenitosti, mnogi koji nisu slavili slavu odabrali su ovog sveca za čuvara porodice i okačili njegovu ikonu.

Jedni veruju da je Sveti Nikola zimska slava i najzgodniji termin pred Novu godinu za okupljanje porodice i prijatelja, stoga su se mnogi odlučiki da slave ovog sveca.

Pogledajte u videu žitije o Svetom Nikoli:

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicai - Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Stvarukusa.rs