Varica se tradicionalno kuva na dan Svete Varvare, 17. decembra a jede sutradan, na praznik prepodobnog Save osvećenog. Zato je zovu i "savica".

Za Svetu Varvaru, mučenicu koja je u trećem veku, u doba rimskog cara Maksimilijana odbila da se odrekne hrišćanstva, veruje se da često prati čak i samu Bogorodicu. Njen praznik slavi se u pravoslavnoj crkvi na dan 17. decembra, a za većinu decembarskih dana vezuju se običaji koji nas pripremaju za doček Božića.

Takođe, mnogi rituali imaju mitske korene, iz doba kad su ljudi brinuli koliko će pšenica narasti pa su potapali žito i merili koliko žitna "trava" izraste za nekoliko nedelja. Danas se sačuvalo verovanje da na dan Svete Varvare valja skuvati varicu, a mi vam prenosimo recept za ovo jelo.

Sastojci:

  • 1 kg pšenice
  • 250 gr kukuruza
  • 250 gr pasulja
  • 200 gr ječma
  • voda
  • so

Priprema:

Pšenicu, ječam, kukuruz i pasulj preliti vodom i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti svežu vodu (za 2 cm da pređe preko materijala) i na smanjenoj temperaturi kuvati 2–2,5 sata. Dodati so, promešati i služiti.

Kod slane varice paziti da sva tečnost ne ispari tj. da ostane oko 100 ml tečnosti pri dnu. Važno je i da zrna ostanu cela tj. da se ne raspadnu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Serbiancafe