Ako su vam dosadile ruska salata i mimoza, imamo recept koji će otvoriti sva gurmanska čula. Francuska salata sa mesom pravi se vrlo lako, ređa se sloj po sloj, a kombinacija povrća, kuvanog mesa i kačkavalja čini je perfektnim predjelom na svakom slavlju. Osim što je ukusna i bogata, vrlo je dekorativna i često je porede i sa slanim tortama. Važno je da skuvate meso pre pripeme, a posle se sve secka, prži i ređa u hodu - pogodna i za iskusne i za domaćice koje su potpuni početici. Evo recepta!

Sastojci:

  • 250 g kuvanog mesa po izboru (svinjetina, govedina ili piletina)
  • 1 crni luk
  • 200 g šampinjona
  • 2 paradajza
  • 50-70 g kačkavalja
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašika soja sosa
  • 2-3 čeri paradajza za dekoraciju
  • zelena salata za dekoraciju (po želji)

Priprema:

Kuvano meso iscepkajte prstima na komadiće. Unutrašnjost paradajza izdubite, a ostatak iseckajte na kockice. Sitno iseckajte crni luk i šampinjne, pa crni luk dinstajte na srednjoj vatri na malo ulja. Kada dobije staklastu boju, dodajte i šampinjone. Mešajte i dodajte soja sos, biber i malo soli. Kada je gotovo, sklonite sa vatre. Kačkavalj izrendajte i na tanjiru, tacni ili poslužavniku počnite da aranžirate salatu. Prvo ravnomerno rasporedite meso kao donji sloj, pa ga prelijte majonezom tako što ćete ga sipati na cik-cak. Preko toga dodajte smesu sa pečurkama, pa ponovite majonez i poređajte preko seckani paradajz. Pospite sa malo soli i bibera, dodajte izrendani ili izgnječeni beli luk, pa ponovo nanesite majonez. Kao poslednji sloj nanesite rendani kačkavalj i majonez.