Ako su vam dosadile ruska salata i mimoza, imamo recept koji će otvoriti sva gurmanska čula. Francuska salata sa mesom pravi se vrlo lako, ređa se sloj po sloj, a kombinacija povrća, kuvanog mesa i kačkavalja čini je perfektnim predjelom na svakom slavlju. Osim što je ukusna i bogata, vrlo je dekorativna i često je porede i sa slanim tortama. Važno je da skuvate meso pre pripeme, a posle se sve secka, prži i ređa u hodu - pogodna i za iskusne i za domaćice koje su potpuni početici. Evo recepta!
Sastojci:
- 250 g kuvanog mesa po izboru (svinjetina, govedina ili piletina)
- 1 crni luk
- 200 g šampinjona
- 2 paradajza
- 50-70 g kačkavalja
- 2-3 čena belog luka
- 1 kašika soja sosa
- 2-3 čeri paradajza za dekoraciju
- zelena salata za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Kuvano meso iscepkajte prstima na komadiće. Unutrašnjost paradajza izdubite, a ostatak iseckajte na kockice. Sitno iseckajte crni luk i šampinjne, pa crni luk dinstajte na srednjoj vatri na malo ulja. Kada dobije staklastu boju, dodajte i šampinjone. Mešajte i dodajte soja sos, biber i malo soli. Kada je gotovo, sklonite sa vatre. Kačkavalj izrendajte i na tanjiru, tacni ili poslužavniku počnite da aranžirate salatu. Prvo ravnomerno rasporedite meso kao donji sloj, pa ga prelijte majonezom tako što ćete ga sipati na cik-cak. Preko toga dodajte smesu sa pečurkama, pa ponovite majonez i poređajte preko seckani paradajz. Pospite sa malo soli i bibera, dodajte izrendani ili izgnječeni beli luk, pa ponovo nanesite majonez. Kao poslednji sloj nanesite rendani kačkavalj i majonez.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus