Sitni kolači su idealno rešenje za sve prilike, a plene svojim oblicima, bojama i ukusom. Posebno su pogodni zbog toga što ostavljaju dovoljno prostora za dekoracije baš po vašoj želji i ukusu.

Ovi sitni kolači su naročito zgodni za pripremu u vreme sezone slava. Sa njima ne možete da pogrešite, bilo da se radi o običnom danu ili svečanoj trpezi.

Za vas smo izdvojili 5 vrsta sitnih kolača koji se najbrže prave.

Bajadere

Posna bajadera
Shutterstock 

Sastojci:

  • 9 kašika vode
  • 200 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 250 g mlevene plazme
  • 170 g maslaca
  • 100 g čokolade za kuvanje

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:

Otopite šećer u vodi, pa sklonite sa šporeta. Dodajte maslac i mešajte dok se ne sjedini. Zatim dodajte orahe i keks i sjedinite smesu. Podelite na 2 jednaka dela, pa u jedan dodajte otopljeni čokoladu. Promešajte. Na pek papir stavite smesu sa čokoladom i oblikujte kvadrat ili pravougaonik. Zatim preko stavite drugi deo smese i poravnajte sve. Prelije čokoladnom glazurom, tako što ćete otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom. Ostavite preko noći u frižideru.

 Breskvice

Breskvice 1347283115
Shutterstock 

Sastojci:

Za testo:

  • 200 g masti
  • 3 žumanceta
  • 1 čaša šećera (čaša od kiselog mleka)
  • 5 čaša brašna
  • na vrh noža sode bikarbone

Za fil:

  • 2-3 kašike džema od kajsija
  • mleveni orasi
  • malo ruma
  • ekstrakt crvene boje + malo mleka da se pomeša
  • ekstrakt zelene boje + malo mleka da se pomeša

Priprema:

Zamesiti sastojke za testo, praviti kuglice, poređati na pleh i peći na 180 stepeni oko 15 min. Kad se testo ohladi kuglice presecite na pola pa namažite džemom koji je pomešan sa malo mlevenih oraha i rumom. Preklopite kuglice pa jednu stranu umočite u zelenu boju, drugu u crvenu jestivu boju, pa celu kuglicu u šećer.