Sastojci:
Za ćufte:
- 1 kašika mlevenog lanenog semena
- 2 kašike vode
- 300 g sočiva
- 45 g prezle
- 40 g crvenog luka, seckanog
- 15 g svežeg peršuna, seckanog
- 1 kašičica sušenog origana
- ½ kašičice belog luka u prahu
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice mlevene paprike
- ¼ kašičice crnog bibera
- 3 kašike margarina
Za sos:
- 3 kašike biljnog putera
- 3 supene kašike višenamenskog brašna
- 600 g bujona od pečuraka ili povrća
- 200 ml biljnog mleka po izboru
- 2 kašičice senfa
- sveži peršun, za posipanje
- 450 g kuvane testenine
Recept za posne ćufte od sočiva u belom sosu:
Kako biste napravili posne ćufteu malu posudu dodajte 1 kašiku lana i 2 kašike vode i promešajte. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne zgusne. U blender ubacite sočivo, prezle, luk, peršun, origano, beli luk u prahu, slatku papriku u prahu, so i biber. Dodajte lan i blendirajte dok se dobro ne sjedini.
Razvaljajte 12-15 ćufti jednake veličine. U veliki tiganj, na srednjoj vatri, dodajte 3 kašike biljnog margarina i ostavite da se rastopi. Ubacite uvaljane ćufte i ostavite da se prže 5-8 minuta da porumene sa svih strana. Izvadite na tanjir.
U isti tiganj dodajte 3 kašike biljnog margarina i ostavite da se rastopi. Preko pospite 3 kašike brašna i stalno mešajte dok se dobro ne sjedini. Polako umutite bujon, biljno mleko i 2 kašičice senfa.
Kuvajte 3-5 minuta dok se ne zgusne. Probajte i prilagodite so i biber po ukusu. Stavite ćufte u sos i kuvajte dok se ne zagreju oko 2-3 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ćufte od povrća, gotove za pola sata.
Pročitajte kako se prave ćufte u sosu od povrća
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom
Namaz od paradajza po turskom receptu