Sastojci:
Za ćufte:
- 1 kašika mlevenog lanenog semena
- 2 kašike vode
- 300 g sočiva
- 45 g prezle
- 40 g crvenog luka, seckanog
- 15 g svežeg peršuna, seckanog
- 1 kašičica sušenog origana
- ½ kašičice belog luka u prahu
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice mlevene paprike
- ¼ kašičice crnog bibera
- 3 kašike biljnog margarina
Za sos:
- 3 kašike biljnog putera
- 3 supene kašike višenamenskog brašna
- 600 g bujona od pečuraka ili povrća
- 200 ml biljnog mleka po izboru
- 2 kašičice senfa
- sveži peršun, za posipanje
- 450 g kuvane testenine
Recept za posne ćufte od sočiva u belom sosu:
Kako biste napravili posne ćufteu malu posudu dodajte 1 kašiku lana i 2 kašike vode i promešajte. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne zgusne. U blender ubacite sočivo, prezle, luk, peršun, origano, beli luk u prahu, slatku papriku u prahu, so i biber. Dodajte lan i blendirajte dok se dobro ne sjedini.
Razvaljajte 12-15 ćufti jednake veličine. U veliki tiganj, na srednjoj vatri, dodajte 3 kašike biljnog margarina i ostavite da se rastopi. Ubacite uvaljane ćufte i ostavite da se prže 5-8 minuta da porumene sa svih strana. Izvadite na tanjir.
U isti tiganj dodajte 3 kašike biljnog margarina i ostavite da se rastopi. Preko pospite 3 kašike brašna i stalno mešajte dok se dobro ne sjedini. Polako umutite bujon, biljno mleko i 2 kašičice senfa.
Kuvajte 3-5 minuta dok se ne zgusne. Probajte i prilagodite so i biber po ukusu. Stavite ćufte u sos i kuvajte dok se ne zagreju oko 2-3 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ćufte od povrća, gotove za pola sata.
Pročitajte kako se prave ćufte u sosu od povrća
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem