Sastojci:

Za ćufte:

  • 1 kašika mlevenog lanenog semena
  • 2 kašike vode
  • 300 g sočiva
  • 45 g prezle
  • 40 g crvenog luka, seckanog
  • 15 g svežeg peršuna, seckanog
  • 1 kašičica sušenog origana
  • ½ kašičice belog luka u prahu
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice mlevene paprike
  • ¼ kašičice crnog bibera
  • 3 kašike biljnog margarina

Za sos:

  • 3 kašike biljnog putera
  • 3 supene kašike višenamenskog brašna
  • 600 g bujona od pečuraka ili povrća
  • 200 ml biljnog mleka po izboru
  • 2 kašičice senfa
  • sveži peršun, za posipanje
  • 450 g kuvane testenine
Zašto je korisno jesti sočivo?

Sočivo je bogato proteinima i vlaknima, a sadrži i veće količine magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka i vitamina B. Posebno je važno istaći da sadrži više gvožđa od mesa, a siromašno je mastima i lošim holesterolom. Poboljšava varenje zbog vlakana u svom sastavu.

Recept za posne ćufte od sočiva u belom sosu:

Kako biste napravili posne ćufteu malu posudu dodajte 1 kašiku lana i 2 kašike vode i promešajte. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne zgusne. U blender ubacite sočivo, prezle, luk, peršun, origano, beli luk u prahu, slatku papriku u prahu, so i biber. Dodajte lan i blendirajte dok se dobro ne sjedini.

Razvaljajte 12-15 ćufti jednake veličine. U veliki tiganj, na srednjoj vatri, dodajte 3 kašike biljnog margarina i ostavite da se rastopi. Ubacite uvaljane ćufte i ostavite da se prže 5-8 minuta da porumene sa svih strana. Izvadite na tanjir.

U isti tiganj dodajte 3 kašike biljnog margarina i ostavite da se rastopi. Preko pospite 3 kašike brašna i stalno mešajte dok se dobro ne sjedini. Polako umutite bujon, biljno mleko i 2 kašičice senfa.

Kuvajte 3-5 minuta dok se ne zgusne. Probajte i prilagodite so i biber po ukusu. Stavite ćufte u sos i kuvajte dok se ne zagreju oko 2-3 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ćufte od povrća, gotove za pola sata.

Pročitajte kako se prave ćufte u sosu od povrća

BONUS VIDEO

Pileće ćufte iz blendera Izvor: Pileće ćufte iz blendera

StvarUkusa