Leblebija je čudotvorna biljka mahunarka koja je bogata proteinima, vlaknima i vitaminima, i definitivno treba da je što češće uvrstite u svoj jelovnik. Jedan je od glavnih sastojaka sve popularnijeg namaza humusa, koji se iz arapske kuhinje proširio na gotovo ceo svet. 

Humus po ovom receptu se veoma brzo pravi, jer se koriste konzervirane leblebije, koje ne morate da potapate preko noći, već su odmah spremne za upotrebu. 

Sastojci:

  • 1 konzerva leblebija
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 g susama
  • 2 čena belog luka
  • sok od pola limuna
  • so

Priprema:

Leblebije procedite, ali tečnost iz konzerve sačuvajte. Ubacite ih u blender zajedno sa susamom, maslinovim uljem, sitno naseckanim belim lukom, limunovim sokom i žačinima. Sve izmiksajte na najjačoj brzini da dobijete kompaktnu smesu. Ukoliko je previše gusta, dodajte malo tečnosti u kojoj su bile leblebije. Ukoliko ima potrebe dodajte još žačina i sve još jednom izblendirajte. Preručite u činiju i poslužite. Ukoliko preostane stavite preko prozirnu foliju i čuvajte u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE