Za pripremu ovog delikatesnog džema od luka koristite ljubičasti luk, koji sam po sebi ima slatkast ukus. Sjajan je prilog uz meso sa roštilja, razne sireve, a odličan je i da ga samo namažete na prepečeni hleb zajedno sa maslacem.

U Evropi ga nazivaju "chutney" i važi za indijski specijalitet, ali je postao omiljen u celom svetu zbog specifičnog ukusa.

Sastojci:

  • 500 g ljubičastog luka
  • 100 g šećera
  • 150 ml sirćeta
  • 2 čena belog luka
  • 2 lista lovora
  • 2 kašike ulja
  • so, biber

Priprema:

Luk očistite i nasecite na tanke trake. U dubljem tiganju zagrejte ulje, pa pržite luk dok u potpunosti ne omekša. Dodajte šećer, zalijte sirćetom, ubacite sitno naseckan beli luk, stavite lišće lovora i dinstajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Kada smesa krene da vri izvadite lovor, dodajte so i biber po ukusu, nalijte malo vode, pa dinstajte uz mešanje dok sva tečnost ne ispari i dok se šećer ne karamelizuje. Dok je džem još uvek vruć sipajte ga u prethodno sterilisane tegle, zatvorite poklopac i ostavite da se skroz ohladi. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja držite u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE