Za pripremu ovog delikatesnog džema od luka koristite ljubičasti luk, koji sam po sebi ima slatkast ukus. Sjajan je prilog uz meso sa roštilja, razne sireve, a odličan je i da ga samo namažete na prepečeni hleb zajedno sa maslacem.
U Evropi ga nazivaju "chutney" i važi za indijski specijalitet, ali je postao omiljen u celom svetu zbog specifičnog ukusa.
Sastojci:
- 500 g ljubičastog luka
- 100 g šećera
- 150 ml sirćeta
- 2 čena belog luka
- 2 lista lovora
- 2 kašike ulja
- so, biber
Priprema:
Luk očistite i nasecite na tanke trake. U dubljem tiganju zagrejte ulje, pa pržite luk dok u potpunosti ne omekša. Dodajte šećer, zalijte sirćetom, ubacite sitno naseckan beli luk, stavite lišće lovora i dinstajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Kada smesa krene da vri izvadite lovor, dodajte so i biber po ukusu, nalijte malo vode, pa dinstajte uz mešanje dok sva tečnost ne ispari i dok se šećer ne karamelizuje. Dok je džem još uvek vruć sipajte ga u prethodno sterilisane tegle, zatvorite poklopac i ostavite da se skroz ohladi. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja držite u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus