Džem od luka pravi je delikates, a savršeno je prilog uz meso sa roštilja ili burgere.

Za pripremu ovog delikatesnog džema od luka koristite ljubičasti luk, koji sam po sebi ima slatkast ukus. Sjajan je prilog uz meso sa roštilja, razne sireve, a odličan je i da ga samo namažete na prepečeni hleb zajedno sa maslacem.
U Evropi ga nazivaju "chutney" i važi za indijski specijalitet, ali je postao omiljen u celom svetu zbog specifičnog ukusa.
Sastojci:
- 500 g ljubičastog luka
- 100 g šećera
- 150 ml sirćeta
- 2 čena belog luka
- 2 lista lovora
- 2 kašike ulja
- so, biber
Priprema:
Luk očistite i nasecite na tanke trake. U dubljem tiganju zagrejte ulje, pa pržite luk dok u potpunosti ne omekša. Dodajte šećer, zalijte sirćetom, ubacite sitno naseckan beli luk, stavite lišće lovora i dinstajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Kada smesa krene da vri izvadite lovor, dodajte so i biber po ukusu, nalijte malo vode, pa dinstajte uz mešanje dok sva tečnost ne ispari i dok se šećer ne karamelizuje. Dok je džem još uvek vruć sipajte ga u prethodno sterilisane tegle, zatvorite poklopac i ostavite da se skroz ohladi. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja držite u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.