Danas ne govorimo o slatkim džemovima, već o nečem što se savršeno uklapa u priču o posluženju koje uključuje hrskavi hleb, sir i orašaste plodove. Reč je od džemu od slanine, a ovaj neobični specijalitet može da se koristi u najraznovrsnijim obrocima i sigurno će biti zvezda svake trepeze. 

Džem se po želji možete služiti topao ili hladan, a u hermetički zatvorenoj posudi možete ga držati u frižideru i do nedelju dana.

Sastojci:

  • 450 g slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • pola šolje smeđeg šećera
  • pola šolje jabukovog sirćeta
  • pola šolje vode
  • so, biber

Priprema:

Slaninu sitno naseckajte, pa je propržite u tiganju dok se masnoća ne istopi, aivice postanu hrskave. Kada je gotova prebacite je na tanjir obložen ubrusom da se ocedi. Dve kašike masti koja je ostala u tiganju sačuvajte za kasnije, a ostatak prospite. Vratite tiganj na ringlu, pa u njemu propržite sitno naseckan luk da se zastakli. Dodajte sitno naseckan beli luk, pa prižite još minut. Dodajte žačine po ukusu. U posebnu činiju sjedinite šećer, jabukovo sirće i vodu. Prelijte preko luka, ubacite slaninu pa sve kuvajte uz često mešanje dok sva tečnost ne ispari, a vi dobijete sirupastu lepljivu strukturu u tiganju. Kada se prohladi prebacite ga u staklenu teglu i držite u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa