Pored humusa i falafela, baba ganuš je jedan od najpopularnijih namaza koji nam dolazi sa Bliskog istoka. Pravi se od patlidžana i maslinovog ulja, ali možete da dodate i tahini i začine po želji. Možete da ga jedete sa čipsom, da mažete na hleb ili vruću lepinju... Kako se pravi od povrća odličan je i za vegetarijance.
Sastojci:
- 2 pečena patlidžana srednje veličine
- 1/4 šolje tahinija
- 3 kašike limunovog soka
- 2 čena belog luka
- 2-3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Isecite patlidžan na pola, pa stavite u pleh obložen pek papirom i prelijte sa malo maslinovog ulja. Posolite i pobiberite i pecite na 220°C oko 45-60 minuta. Izvadite meso i stavite ga u blender sa tahinijem, limunovim sokom, belim lukom i maslinovim uljem. Kada smesa postane kremasta prestanite sa blendiranjem. Čuvajte u frižideru 30 minuta da se ukusi spoje. Ukrasite sa malo mlevene papirke.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus