Pored humusa i falafela, baba ganuš je jedan od najpopularnijih namaza koji nam dolazi sa Bliskog istoka. Pravi se od patlidžana i maslinovog ulja, ali možete da dodate i tahini i začine po želji. Možete da ga jedete sa čipsom, da mažete na hleb ili vruću lepinju... Kako se pravi od povrća odličan je i za vegetarijance. 

Sastojci:

  • 2 pečena patlidžana srednje veličine
  • 1/4 šolje tahinija
  • 3 kašike limunovog soka
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Isecite patlidžan na pola, pa stavite u pleh obložen pek papirom i prelijte sa malo maslinovog ulja. Posolite i pobiberite i pecite na 220°C oko 45-60 minuta. Izvadite meso i stavite ga u blender sa tahinijem, limunovim sokom, belim lukom i maslinovim uljem. Kada smesa postane kremasta prestanite sa blendiranjem. Čuvajte u frižideru 30 minuta da se ukusi spoje. Ukrasite sa malo mlevene papirke. 

Kako se pravi baba ganuš instagram/healthygirlkitchen

Izvor: Stvar ukusa