Pesto sos poreklom je iz Italije tačnije iz Đenove, a mnogima je omiljeni preliv za testeninu. Jedan je od skupljih na policama marketa, a uz recept koji vam donosimo moćićete da ga napravite u većim količinama, dosta povoljnije.

U ovu verziju domaćeg pesto sosa dodat je i sremuš, ili kako ga pojedini zovu "medveđi" beli luk koji će mu dati posebnu aromu. Ova biljka, može da se gaji i u kućnim uslovima, ali koja je u ovo doba godine široko rasprostranjena i u prirodi, veoma je zdrava. Sremuš možete naći na gradskim pijacama vrlo povoljno, a obiluje vitaminom C i karotinom. 

Sastojci:

  • 1 veza svežeg bosiljka
  • 500 g sremuša
  • 350 g oraha
  • 500 ml maslinovog ulja
  • sok od jednog limuna
  • 2 kašike soli
  • 2 čena belog luka

Priprema:

Bosiljak i sremuš operite i osušite. Stavite ih u blender i isitnite, pa dodajte maslinovo ulje, sok od jednog limuna i so, pa sve zajedno dobro izblendirajte da dobijete kompaktnu masu. U to dodajte sitno sicekane orahe i beli luk na kraju, pa ponovo sve izblendirajte. Operite i strerilišite teglice, pa u njih sipajte pesto sos. Kada otvorite teglicu, stavite je u frižider i dospite, po potrebi, malo maslinovog ulja.

Izvor: Stvar ukusa