Sremuš je popularna biljka za salate, čorbe i variva, a pošto sadrži i brojne zdrave sastojke, mnogi žele da ga jedu i nakon što mu prođe sezona.
Sremuš se lako može konzervirati, na tri ukusna načina - isprobajte svaki!
SO SA SREMUŠEM:
Opran i osušen sremuš u blenderu pomešajte s krupnom morskom solju. Mešavinu poravnajte na plehu pa osušite u rerni zagrejanoj na 100 stepeni. Potom prespite u posudu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
ULJE OD SREMUŠA:
U blenderu pomešajte oprani sremuš bez stabljika s maslinovim uljem. Na ovaj način možete čuvati i potpuno samleveni, i sremuš isečen na krupnije komade.
MASLAC SA SREMUŠEM:
Verovatno omiljeni način profesionalnih kuvara da sačuvaju začinsko bilje! Oprani sremuš bez stabljika isecite sitno i pomešajte s maslacem. Ovako pripremljeni maslac možete čuvati u frižideru ili čak zamrznuti, pa po potrebi kockicu ili dve dodavati u razna ukusna jela.
Zapečeni patlidžan sa sirom i jajima - večera za pola sata
Pogačice sa sirom i šunkom
Domaći sladoled od nes kafe i čokolade
Gurmanski sendvič u hrskavoj ćabati
Slatki đevreći koji mirišu na cimet