Spanać je prilog koji čak ni deca ne odbijaju. Osim što je ukusan, spanać je i zdrav, jer je pun kalcijuma, gvožđa, kalijuma, magnezijuma, mangana i fosfora. Od vitamina sadrži vitamin A. C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9), kao i Omega 3 masne kiseline.

Zbog svoje jednostavne pripreme, svaka domaćica posle jaja odmah nauči i spanać da sprema. Možete da ga poslužite sa faširanim šniclama, ribom, viršlama... Mi vam nudimo 2 načina pripreme, od kojih je jedan skroz jednostavna, a drugi je malo aromatičniji. Uživajte. 

Sastojci: 

  • spanać
  • mleko
  • 1 kašika brašna
  • 2 čena belog luka 

Priprema:

Kratko blanširajte spanać, pa procedite. Stavite u blender i usitnite, a zatim na malo ulja ili masti propržite sitno seckan ili mleven beli luk, dodajte spanać i brašno, pa dobro promešajte. Sipajte mleko i kuvajte uz mešanje još nekih 5 minuta dok se ne zgusne. 

Sastojci:

  • 1 kg svežeg spanaća
  • 20 g maslaca
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 jaje
  • 400 ml mleka
  • 2 kašike brašna

Priprema:

Spanać očistite i operite. Kuvajte ga nekih 20 minuta, pa procedite. U tiganj sipajte malo ulja i putera, pa propržite sitno seckan luk, a pred kraj dodajte i seckan beli luk. Spanać iseckajte i dodajte u tiganj. Pržite 20 minuta uz mešanje. Pomešajte jaje i malo mleka, pa posolite. Sipajte u spanać i onda dinstajte još nekih 10-15 minuta. Kada se to lepo sjedini postepeno dodajte preostalo mleko i mešajte. Na kraju dodajte i brašno. 

Izvor: Stvar ukusa