Sezona je svežih kupina, a dobro je poznato da je ovo bobičasto voće odličan antioksidans, osnažuje imunitet i sprečava kardiovaskularne tegobe.
Osim što se može konzumirati kao sveže voće, moguće je naći i prerađevine i to u vidu soka od kupina, marmelada, čaja, ali veoma je traženo vino od kupina. Ono je od davnina poznato kao narodni lek koji su naši preci koristili protiv malokrvnosti.
Sastojci:
- 5 kg kupina
- 1 kg šećera
Priprema:
Sveže kupine sipajte u veliku staklenu teglu i dobro ih izgnječite kako bi pustile sok sve dok se ne napravi kašasta masa. U to dodajte šećer i pomešajte da se potpuno sjedini. Ovu teglu ostavite na suncu oko 30 dana, a povremeno protresite sadržaj. Nakon tog perioda možete da procedite sadržaj kroz gazu. Vino sipajte u staklene flaše sa poklopcem ili plutom i čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja držite u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus