Sezona je svežih kupina, a dobro je poznato da je ovo bobičasto voće odličan antioksidans, osnažuje imunitet i sprečava kardiovaskularne tegobe.

Osim što se može konzumirati kao sveže voće, moguće je naći i prerađevine i to u vidu soka od kupina, marmelada, čaja, ali veoma je traženo vino od kupina. Ono je od davnina poznato kao narodni lek koji su naši preci koristili protiv malokrvnosti.

Sastojci:

  • 5 kg kupina
  • 1 kg šećera

Priprema:

Sveže kupine sipajte u veliku staklenu teglu i dobro ih izgnječite kako bi pustile sok sve dok se ne napravi kašasta masa. U to dodajte šećer i pomešajte da se potpuno sjedini. Ovu teglu ostavite na suncu oko 30 dana, a povremeno protresite sadržaj. Nakon tog perioda možete da procedite sadržaj kroz gazu. Vino sipajte u staklene flaše sa poklopcem ili plutom i čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja držite u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE